Stekt skrei med erter og hollandaisesaus

Skrei er festfisk, og med hjemmelaget hollandaisesaus er denne oppskriften egnet til å imponere familie og venner. Det smaker minst like godt som det ser ut! (foto: Synøve Dreyer)

Ingredienser

  • 800 g skreifilet uten skinn og bein
  • 1 fedd Hvitløk
  • 2 ss Smør
  • Salt
  • Solsikkeolje

Hollandaise

  • 1 dl hvitvin
  • 2 stk eggeplomme
  • 2 ss Vann
  • 4 ss Smør
  • 1 Sitron

Ertepuré

  • 500 g erter fryst
  • 1 fedd Hvitløk
  • 1 ss Smør
  • 3 ss Olivenolje
  • 100 g Bacon

Slik gjør du

  1. Skjær skrei i serveringsstykker og dryss over salt. La dem ligge i 7 minutter. Skyll av saltet og tørk skreistykkene lett med tørkepapir. Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i skivet hvitløk og smør, og snu stykkene. Stek dem ferdig mens du øser hvitløkssmøret over, ca. 2 minutter.
  2. Kok hvitvin inn til en tredel og pisk eggeplomme sammen i en bolle. Sett bollen i vannbad og pisk inn den varme vinen. Når det begynner å tykne og ligne på majones pisker du inn vann. Pisk inn smør, litt om gangen. Smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft.
  3. Kok erter møre i vann sammen med hakket hvitløk. Hell av kokevannet og mos med en stavmikser eller foodprosessor. Rør inn smør og olje, og smak til med salt og pepper.
  4. Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent. Server skreien på ertepuré med hollandaise og bacon over.