-
Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet.
Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen forsiktig i en langpanne.
Fyll den eventuelt med ønsket stuffing. Knyt hyssing rundt bena og stram til. Hvis du bruker stuffing, lukkes åpningen med stekenål eller sys igjen. Bruker du ikke stuffing, kan kalkunen fylles med store appelsinbåter, epler eller andre grønnsaker og/eller frukt som setter god smak på kjøttet.
Kalkunen pensles med smør, salt og pepper. Hakket frisk rosmarin på toppen gir god smak. Hvis du ønsker det, kan du legge smør og urter inn under skinnet, da blir det ekstra saftig og mørt! Bland krydderet med smør, skjær flere lommer i skinnet og legg hvitløk og kryddersmør i lommene.
Stek fuglen i ovnen på 160 grader i 30 min. per kilo. Ha litt vann, vin eller buljong i langpannen under stekingen.
La kalkunen hvile i minst 20 min før den serveres. Hvis du har stuffing i kalkunen, vil steketiden være 30 min lenger.
Kjernetemperaturen skal være 68-70 grader når kalkunen er ferdig.
-
Grovhakk sopp. Finhakk løk og kruspersille og bland alt inn i medisterdeigen. Tilsett rømme og sennep. Smak til med salt og pepper. Dytt fyllet inn i kalkunen før steking.
-
Finhakk epler, løk timian og svisker. Smak til med salt og pepper. Dytt fyllet inn i kalkunen før steking.
-
Finhakk løk, tørket aprikos og timianblader. Bland det godt sammen med kjøttdeigen og smøret i en bolle og krydre med en klype salt og pepper. Legg i laurbærbladet. Fyll først litt stuffing i nakkesiden på kalkunen. Brett skinnet innunder kalkunen slik at stuffingen ikke faller ut. Legg resten av stuffingen i enden og knyt sammen bena med hyssing.
-
Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca 3 timer. Rør jevningen med jevne mellomrom slik at den ikke svir seg.
Spe med stekesjy/ kraft litt om gangen og kok opp. Tilsett rosmarin og smak til med salt og pepper. Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.