Julemarengs

Disse sopphattene er flotte å pynte kaker med, men kan også spises alene om godteri.

Ingredienser

Julemarengs

 • 300 g sukker
 • 0,5 stk sitron
 • 150 g eggehvite (ca. fem egg), fra egg romtemperert over natten
 • Rød konditorfarge (kan droppes hvis du vil ha hvite sopp)
 • 100 g mørk kokesjokolade

Slik gjør du

 1. Forvarm ovnen til 200 grader. Hell sukkeret jevnt utover en bakepapirkledd stekeplate og varm det i ca. 5 minutter. Pass nøye på – du ønsker at sukkeret så vidt skal begynne å smelte i kantene, ikke få farge.
 2. Gni inn bakebollen til kjøkkenmaskinen med snittsiden av sitronen for å fjerne eventuelle fettrester. Pisk eggehvitene på middels hastighet (kjøkkenmaskin er å anbefale) til de akkurat begynner å forme små topper, ikke la dem bli stive.
 3. Fjern sukkeret fra ovnen, reduser varmen til 100 grader og bruk bakepapiret som en trakt for å veldig sakte helle sukkeret oppi eggehviten mens du fortsetter å piske. Skru opp hastigheten og pisk videre i ca. 10 minutter for å avkjøle massen. Dekk to stekeplater med bakepapir og fest hjørnene med en ørliten klatt røre i hvert hjørne.
 4. 1. Soppstilker: Fyll en sprøytepose med 1/3 av marengsen, evt. en stor frysepose som du klipper hjørnet av når du har fylt den. Klem forsiktig ut små marengs, ca. 2 cm. I diameter som ender i en spiss, 4-5 cm høye. (Ha et godt mellomrom mellom hver stilk – de hever under steking).
 5. 2. Sopphatter: Klem ut litt konditorfarge langs kanten av posen og fyll i resten av marengsen. Ikke rør det sammen, da vil du ikke få marmorering. Klem ut sopphatter med en diameter på ca. 4 cm. Sett marengsene i ovnen og la dem steke i ca. 30 minutter. Test én ved å banke forsiktig på undersiden – høres den hul ut er den ferdig. Skru av varmen og la marengsene stå i ovnen med lukket dør over natten. På den måten blir de ekstra seige.
 6. 3. Montering: Lag et lite hull til stilken i bunnen av sopphatten med en spiss kniv. Smelt sjokoladen i en stor skål i et vannbad. Dypp bunnen av sopphattene i sjokoladen og stikk inn stilkene. Legg dem på et bakepapir til de har stivnet.