Familieribbe med kålsalat, eple, søtpotet og persille

Serveres gjerne denne med sennepsaioli.

Ingredienser

Familieribbe

  • 2,5 kg familieribbe
  • salt
  • sort pepper

Kålsalat

  • 1 stk søtpotet
  • 0,3 stk hodekål
  • 2 stk røde epler
  • 1 potte kruspersille
  • 1 stk appelsin
  • salt
  • sort pepper

Sennepsaioli

  • 1 stk eggeplomme
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss dijonsennep
  • 1,5 dl rapsolje
  • 2 stk hvitløksfedd
  • salt
  • sort pepper

Slik gjør du

  1. To dager før steking må svor rutes opp med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Tips: Du kan skjære litt lengre ned i svoren etter at ribba har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre. Gni ribba inn med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
  2. Når du er klar for å lage middag starter du med å forvarme ovnen til 250 °C. Legg ribba med svorsiden opp i langpannen. Hell på litt kokende vann, ca. 2 dl, dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min.
  3. Ta av folien. Ribba kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca. 1,5 time for tynnribbe, 2,5–3 timer for midtribbe og ca. 2 timer for familieribbe.
  4. Skrell søtpotet og skjær i små biter. Kok den myk, i ca. 10 min. Skjær kål i strimler og bland sammen med søtpotet i en stor bolle eller fat. Skjær epler i tynne båter og tilsett sammen med kål og søtpotet. Finhakk persille og dryss over salaten. Avslutt med å presse over saft av en appelsin. Smak til med salt og sort pepper.
  5. Bland eggeplomme, sitron og sennep i en liten bolle. Pisk sammen med en håndmikser eller stavmikser med visp. Tilsett oljen som en fin stråle til blandingen blir tykk. Press i hvitløk og smak til med salt og sort pepper.