Langtidsstekt ribbe med hvitløk og rosmarin, bakte persillerøtter og småpoteter

Lag den klassiske julemiddagen med en litt ny vri.

Ingredienser

Ribbe

  • 2 kg familieribbe eller tynnribbe (ca.3-400 g per person)
  • Salt eller nykvernet pepper
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 stilker frisk rosmarin

Småpoteter og tomater

  • 600 g småpoteter
  • Salt til koking
  • 1 pk romanticatomater
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts malt allehånde

Bakte persillerøtter

  • 8 stk små persillerøtter
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1 ss honning
  • 1 ss smør
  • litt olivenolje
  • 1 stk vårløk

Saus

  • kraften fra ribben og persillerøttene
  • 2,5 dl kremfløte
  • 0,5 stk sitron

Slik gjør du

  1. To dager før steking: Rut opp svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni inn ribben med salt og pepper. Legg den kjølig, dekket med aluminiumsfolie.
  2. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Knus hvitløksfeddene og legg dem i en stor, ildfast form med rosmarinen. Hell i en liter vann og legg i ribben med svoren ned. Dekk til med aluminiumsfolie og bak ribben i 40 minutter.
  3. Vend ribben, så svoren peker opp, og stek den på 90 grader i 6 timer. Fyll gjerne på med litt væske underveis
  4. Ta ribben ut av ovnen, øk varmen til 230 grader og stek ribben i 10 minutter når temperaturen er oppe. Øk varmen til 275 grader og stek den i 15 minutter til. Svoren skal nå ha poppet opp. La ribben hvile i minimum 45 minutter før servering. All væske som evt ligger igjen i formen skal gå til saus med hvitløken!
  5. Forvarm ovnen til 200 grader. Kok småpotetene i godt saltet vann til de er møre. Legg dem i en ildfast form med olivenolje og allehånde og stek dem i ca. 20 minutter. Før servering legger du i tomatene og steker alt i 15 minutter til.
  6. Legg persillerøttene i en ildfast form med salt, pepper, honning, smør og olivenolje. Bak dem i ovnen på 200 grader og vend dem underveis. Dryss hakket vårløk over før servering. Eventuell stekevæske heller du i en kjele sammen med ribbekraften.
  7. Kok opp kraften sammen med fløten, la den småkoke i noen minutter og smak til med sitronsaft. Det blir som en sprukket og kremet sjysaus