
7 tips som gjør det enkelt å spise sunnere i januar
For mange er motivasjonen på topp i januar når det gjelder å bedre kostholdet. Men hvor skal du egentlig starte når du har bestemt deg for å spise sunnere?
Sjelden er vi vel mer innstilt på å spise sunt når vi nå kan legge en måned med julemat, marsipan og kveldskos bak oss. Likevel har kanskje aldri dørstokkmila vært lengre enn når det gjelder å videreføre et sunnere kosthold til lenger enn midten av februar.
Kjenner du deg igjen? Kanskje vil disse sju tipsene hjelpe deg til å finne ut hva du bør fokusere på, slik at det blir mye enklere å spise sunnere også resten av året:
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!
1. Spis mer frukt og grønt

Selvfølgelig har du hørt dette før. I tillegg til alle de andre bra tingene frukt og grønt gjør for deg, er det viktig å huske på at mange av stoffene i frukt, bær og grønnsaker forebygger sykdom og stimulerer hjernen - med andre ord kan et sunt og variert kosthold gjøre hverdagen og arbeidsoppgavene dine enklere å gjennomføre!
Ikke glem at med KIWI PLUSS får du alltid hele 15 prosent Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt!
2. Drikk mer vann

Ifølge Helsedirektoratet trenger voksne med moderat fysisk aktivitet mellom 2-2,5 liter væske om dagen. Litt under halvparten av dette kommer fra mat.
Vann er helt nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner, men du trenger ikke drikke oftere enn når du kjenner at du er tørst.
Synes du vann er kjedelig å drikke, kan du friske opp smaken ved å putte biter av frisk frukt oppi, eller lage egne isbiter med bær i midten.
3. Spis mer fisk

300-450 gram med ren fisk er det Helsedirektoratet anbefaler oss å spise i uken. Det tilsvarer 2-3 middager. Men husk at også fiskepålegg kan telles med i ukeregnskapet.
For noen vil kanskje kresne barn/voksne eller liten variasjon på familiens foretrukne fiskemiddager gjøre det utfordrende å komme opp på myndighetenes anbefalte inntak, men du kan jo starte med et nyttårsforsett om å spise minst én fiskemiddag mer i uken enn i fjor?
4. Spis mindre sukker
Enkelt å si, vanskelig å gjennomføre? Faktum er at norske 40-åringer i snitt veier 5 kg mer enn samme aldersgruppe gjorde for 30 år siden, og at også barn og unge har et høyere inntak av tilsatt sukker enn hva som er anbefalt.
Samtidig er vi nordmenn faktisk på europatoppen når det gjelder å drikke sukkerfri brus, så noe gjør vi også riktig.
Mye er gjort bare ved å bytte ut brus og sukkerholdig drikke med vann som tørstedrikk. I snitt får hver og en i seg 5,5 kg sukker i året bare fra brus! Et annet grep er IKKE å si at du skal kutte ut alt av godteri, for det klarer man sjeldent å holde. Spis heller mindre og sjeldnere, f.eks én dag i uken.
Sjekk gjerne også sukkerinnholdet i frokostblandingen, syltetøyet og andre produkter du spiser ofte. Går det an å bytte til Nøkkelhull-alternativer som inneholder mindre sukker?
En god frokost spiller også en vesentlig rolle for hvordan barna presterer på skolen og resten av dagen.
5. Spis mindre salt
De fleste av oss spiser nesten dobbelt så mye salt som kroppen trenger. Salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, ifølge LHL og Helsedirektoratet.
Det er mange grep du kan gjøre for å redusere saltinntaket, for eksempel å bruke friske og tørkede urter som smaksforsterkere når du lager mat.
Du bør også redusere inntaket av bearbeidede kjøttprodukter som ofte inneholder mye salt. I KIWI har vi fjernet salt fra alle våre kjøtt- og karbonadedeiger av storfe, gris og kylling.
6. Spis middag til kvelds

Mange føler at dårlig tid og sultne barn kan være en hindring for det å lage god og sunn mat fra bunnen av. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har imidlertid et triks: Bytt om rekkefølgen på kveldsmat og middag!
Da kan familien kjapt få i seg brødskiver når dere kommer sultne hjem fra jobb, skole eller barnehage og skal rekke fritidsaktiviteter. Så kan dere lage middag sammen i ro og fred senere på kvelden.
7. Planlegg hele uken
Det er ikke enkelt å sette sammen en sunn og god middagsmeny når man står sulten i butikken på mandag ettermiddag. Du sparer også tid på å slippe å gå innom for å handle hver dag etter jobb.
Planlegg menyen for den kommende uken på søndag, da kan dere også velge middagsretter ut ifra tiden dere har til rådighet hver ukedag. Skriv en handleliste over alt dere trenger fra f.eks mandag til fredag, slik at dere slipper unna med kun to handleturer i løpet av uken.
Det er både penger og tid spart, det.
5 enkle tips for et sunnere kosthold
- Sett deg smarte, oppnåelige mål
- Legg vekt på det du har fått til, ikke det du sliter med – da unngår du å bli demotivert
- Fokuser på det du kan spise, ikke det du bør unngå
- Spis grønnsaker til hvert måltid
- Drikk vann som tørstedrikk, styr unna brus og saft
Fem om dagen kan bety
- Et lite glass juice til frokost
- En stor gulrot sammen med matpakken eller salat til lunsj
- En porsjon salat eller grønnsaker som tilbehør til middagen
- En liten skål fruktsalat, et glass smoothie med frukt og bær eller en frukt sammen med kveldsmaten
Dette er nøkkelhullsordningen
- Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.
- Den 1. mars 2015 trådte ny forskrift i kraft, og kravene for å benytte merket ble strengere og tydeligere.
- Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.
- Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.
- Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.
Kilde: Helsedirektoratet.no