I disse oppskriftene kan du med fordel velge flytende margarin

Det er flere grunner til å velge flytende margarin når du skal bake og steke. Ikke bare er det lettvint, det er også bedre for helsa.

Ikke alle er klar over dette, men jo mer flytende fettet er, desto mindre mettet fett inneholder det. Og mettet fett er den typen vi helst ikke skal spise så mye av.

Dette kan det være smart å tenke på når valget står mellom smør, hard margarin, myk margarin, flytende margarin eller olje.

Det finnes ulike typer fett

– Fettet i maten tilfører kroppen viktige fettsyrer og er bærer for de fettløselige vitaminene. Et tilstrekkelig fettinntak er nødvendig for å dekke ditt behov for essensielle fettsyrer og fettløselige vitaminer. Men ikke alt fett er like bra, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det finnes nemlig ulike typer fett: mettet, enumettet og flerumettet fett. Disse fettsyrene har ulik kjemisk oppbygging, og påvirker kroppen på ulikt vis. 

– Et kosthold med høyt innnhold av mettet fett kan øke det dårlige kolesterolet, også kalt LDL-kolesterol. Over tid kan dette øke risikoen for at kolesterolet samler seg på innsiden av blodårene slik at risikoen for hjerte- og karsykdom øker, forteller hun.

Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør

– Smør er laget av fløte eller rømme, og har et høyt innhold av mettede fettsyrer. Flytende margarin er i hovedsak laget av planteoljer med et høyt innhold av umettede fettsyrer, den gode typen fett, og er dermed et bedre alternativ for kroppen. 

Lettvint på kjøkkenet

I tillegg til å være bedre for helsa, kan flytende Melange gjøre selve matlagingen enklere. Mange oppskrifter krever at smøret eller margarinen smeltes, og allerede der ligger flytende Melange ett steg foran. Med enkelt og praktisk design kan margarinen sprutes rett fra flasken og opp i bakebollen eller stekepanna. Dermed er den enkel å dosere, og man slipper å vente på at margarinen skal smelte, og sparer både tid og oppvask.

Flytende Melange passer perfekt i kaker der margarinen skal smeltes og tilsettes i for eksempel eggedosis, som i eplekake, gulrotkake eller sjokoladekake. Den er også utmerket til gjærbakst. Skal du bake kjeks eller småkaker, som pepperkaker eller havrekjeks, bør du velge smør eller fast/hard margarin for at de skal bli sprø.

Spruter Melange i vaffeljern
I tillegg til at det er enkelt å bruke flytende Melange i vaffelrøra, kan du forenkle stekingen på denne måten.Caption

Er du glad i vafler er det greit å vite at du kan sprute litt flytende Melange rett i vaffeljernet i stedet for å bruke pensel. Gjerne mellom hver andre eller tredje vaffel. Det gir vaflene fin farge og god skorpe, samtidig som du unngår at de setter seg fast i vaffeljernet.

Her er sju eksempler på oppskrifter som egner seg godt med flytende margarin:

Ovnsbakte rotgrønnsaker i form

  1. Grove hverdagsvafler
  2. Pannekaker med havregryn
  3. Saftige muffins laget av havregrøt
  4. Eplekake i langpanne
  5. Enkle hveteboller
  6. Ovnsbakte rotgrønnsaker
  7. Taco-omelett