8 grønnsaksmoser som barnet ditt vil elske

Baby spiser orange grønnsaksmos.

Vi har snakket med ekspertene og fått deres beste råd til sunn og hjemmelaget babymat.

Alle med små barn vet at grønnsaker ikke alltid er det enkleste å servere. Men det kan faktisk være overraskende enkelt med små grep - spesielt til de minste. Ulike typer mos fra frukt og grønnsaker er noe av det beste barnet ditt kan få servert.

Tilsetter du en klatt med usaltet smør i mosen gjør det måltidet mer sammensatt, da det bidrar med fett som barnet trenger når de er i stor vekst. Det bidrar også med god smak for barnet. 

– Det er dessuten en fin måte å introdusere barnet for nye smaker, sier ernæringsfysiolog Camilla Forsberg.

KIWI_babymat grønnsaksmos_forsbarg.jpg
Forsberg har en bachelor i ernæringsfysiologi og er utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøgskole. En av hennes interesser er nettopp barne- og babymat.

Lag god og smakfull babymat hjemme

– Skal du lage babymat selv, er det fint å kombinere flere ulike grønnsaker i en mos eller middagsrett. Det gir ikke bare fine farger, det gir også barnet en grønnsaksmos med god og variert næring, på en enkel måte. Det forteller Forsberg, som selv er forelder og har testet både teori og praksis på egne barn. 

– Riktig kosthold gir både sunne og glade barn. Barn er svært aktive gjennom dagen. Selv om de minste også sover en del er de i stor utvikling og trenger mye næring og energi for å ha en god dag, akkurat som oss voksne.

Disse grønnsakene egner seg best

Grønnsakene som egner seg best til mos, enten de lages som én rett alene eller i kombinasjon med hverandre, er typiske grønnsaker du finner i butikken året rundt. Mos kan lages av det meste av frukt og grønnsaker, både potet, søtpotet, brokkoli, gulrot, pastinakk, kålrot, blomkål og avokado.

Mos til babyer, nesten uavhengig av hva slags frukt eller grønnsak du har eller bruker, er gjerne enklere enn du tror. Med en stavmikser fikser du barnets mat, samtidig som resten av familiens middag gjør seg klar. 

KIWI_babbyat grønnsaksmos - brokkoli.jpg
Brokkoli er en super grønnsak, og passer ypperlig grønnsaksmos til barn.

For et barn som er vant til grøt og morsmelk eller morsmelkserstatning, og som foreløpig har liten erfaring med fast føde, så kan grønnsaker være sterke på smak. Dette gjelder spesielt brokkoli og kålrot. Det er likevel ingen grunn til å velge bort disse grønnsakene fra barnets kosthold. 

Bland grønnsakene med litt potet for en mildere smak, og bruk gjerne litt morsmelk eller morsmelkerstatning i mosen til babyer som enda ikke har fylt ett år. Helsedirektoratet anbefaler heller ikke å gi kumelk til babyer før de er tolv måneder. 

Unngå salt og tilsett naturlige smaksforsterkere

De fleste voksne setter pris på litt krydder, altså smak, i maten. Det gjør også barn når de blir litt eldre, men deres smakspalett og behov for tilsetninger er langt ifra det samme som for oss voksne. For voksne kan en grønnsaksmos virke både smakløs og kjedelig uten salt og krydder. Det er viktig å huske at små barn ikke skal ha salt, og at man derfor ikke bruker salt hverken i kokevannet eller som smakstilsetning i mosen.

Et tips er å “krydre” maten med friske urter eller frukt når du merker at barnet etterhvert ønsker mer smak. Prøv å få frem smaker med litt friske urter eller frukt. Avokado og banan er milde og gode smaker. Det samme er gulrot, søtpotet og appelsin. Et tips er også at det med fordel kan tilsettes litt olje i babymaten. Små barn trenger nemlig energi, men klarer ikke alltid å spise nok. Ved å tilsette olje gir det litt mer energi, uten ekstra volum, i mosen.

Etter hvert som barnet blir litt eldre kan man tilsette tilberedt løk, tomater, squash og andre grønnsaker som fås i butikker hele året.

8 anbefalte grønnsaksmoser

Noen frukter og grønnsaker passer bedre i moser og puréer enn andre. Her er åtte gode forslag til grønnsaker du kan bruke om du ønsker å lage mat til ditt barn selv.

Derfor bør du bruke brokkoli i babymaten

Brokkoli er en super grønnsak som passer til alt. Den milde smaken kan minne litt om asparges. Skjær litt av stilken og skyll den før du bruker den. Brokkoli trenger kort koketid, og på den måten bevarer du også mange av næringsstoffene. Brokkoli er en kilde til kalium og rik på næringsstoffene folat, vitamin C og kostfiber.

Brokkoli bør oppbevares i kjøleskap ved 0-4 grader i plastpose eller en tett plastboks. Brokkoli kan fryses, men bør forvelles først.

Derfor bør du bruke blomkål i babymaten

Den milde smaken av blomkål er en favoritt blant mange store og små. La ikke det uskyldige, hvite utseendet lure deg til å tro at blomkålen er mindre kraftfull enn brokkolien. Den inneholder nemlig også folat, kalium, kostfiber og mye vitamin C. Blomkål må renses og vaskes før bruk. Et godt tips og råd er å bruke hele blomkålen, ettersom både blader og stilk smaker godt og er fulle av god næring.

Blomkål bør oppbevares i kjøleskap ved 2-4 grader i plastpose eller en tett plastboks. Blomkål kan fryses, men bør forvelles først.

Derfor bør du bruke kålrot i babymaten

Kålrot kalles gjerne “nordens appelsin” på grunn av det høye innholdet av vitamin C, men den inneholder også folat. Sammen er disse næringsstoffene spesielt viktige for normal funksjon av immunforsvaret. Rotgrønnsaken er lett å koke mør, og lar seg mose enkelt. 

Oppbevar kålrot i kjøleskap ved 2–4 grader, gjerne i en plastboks eller plastpose. Kålrot kan fryses, men bør forvelles først.

Derfor bør du bruke potet i babymat

Potet er en fin grønnsak av flere veldig gode grunner. Den inneholder kostfiber, kalium og vitamin C. Mye av kostfiberet sitter i skallet, så mos gjerne potetene med skall. Dette setter også en ekstra spiss på smaken, uten å tilsette ytterligere smaksforsterkninger til barnets mat.

Poteter har svært lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under riktige forhold. Poteter oppbevares mørkt, ved 4–8 grader. En bod eller sval er ideelt.

Derfor bør du bruke gulrot i babymat

Gulrot er noe søt i smaken, og har en pen oransje farge. Fargen kommer fra fargestoffet betakaroten som kan omdannes til vitamin A i kroppen, og som er viktig for riktig omsetning av jern og for normalt syn.

Oppbevar gulrøttene i kjøleskap ved 2–4 grader, gjerne i plastboks eller plastpose.

Derfor bør du bruke pastinakk i babymat

Pastinakk ser ut som en hvit gulrot, og med sin søte, milde smak er den ypperlig som mos og puré. Du kan bruke pastinakken omtrent som poteter. Den smakfulle rotgrønnsaken er i slekt med fennikel, persille, selleri og gulrot, som gjør at smaken er noe urteaktig. En god kilde til vitaminet folat og mineralet kalium.

Pastinakk oppbevares mørkt og kjølig, ved 0-4 grader. Legg de gjerne i et kjøleskap, pakket inn i en plastpose eller plastboks.

Derfor burde du bruke søtpotet i babymat  

Både fargen og smaken til søtpotet kan minne om gulrot. Til likhet med gulrot kommer sødmen i grønnsaken fram ved varmebehandling. Om du koker eller baker søtpoteten, er fremgangsmåten tilnærmet lik som med vanlig potet.

Ved koking av søtpotet bør den skrelles først etter at den er kokt. Skallet kan fint spises, men pass på at skallet på en søtpotet kan være mer trevlete enn vanlig potetskall, og kan trenge mer mosing før servering til de minste. Søtpoteten har et høyt innhold av A-vitamin som er viktig for normalt syn, hud og immunforsvaret.

Søtpotet har svært lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder i mellom 12-16 grader. Den skal ikke oppbevares i kjøleskap.

Derfor burde du bruke avokado i babymat

Man skal ikke snakke om fett og kalorier når det kommer til barn og unge. Men fettet i avokadoen snakker vi gjerne høyt om - for det er både sunt og bra. Denne grønnsaken er naturlig rik på mykt fett, en- og flerumettet.

Den er også en kilde til B-vitaminet folat, vitamin B6 og vitamin E. Vitamin E er en sjeldenhet blant grønnsaker, men virker som en antioksidant i kroppen. Når avokadoen er moden er den lett å mose og god på smak, og gir en god kremet følelse i munn.

Umoden avokado har lang holdbarhet, spesielt i temperatur på 6–10 grader. Den modnes lett på kjøkkenbenken. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men ikke under 5 grader. Blir det for kaldt kan fruktkjøttet misfarges.

Kilde: BAMA