Sunt med hjemmelaget barnemat

Slik lager du barnematen selv

Visste du at det er ikke så vanskelig som du kanskje tror å lage babymaten selv? Her finner du flere gode tips.

Kvaliteten på industrielt fremstilt grøt og middagsglass er veldig bra og det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet selv om du velger å kjøpe ferdig barnemat.

Noen tenker at middagsglasset blir sunnere hvis man blander inn flere grønnsaker, men vær klar over at det da blir mindre energi i den maten barnet får i seg.

- Middagsglass er helt greit, men det er fint å variere og lage noe barnemat selv, blant annet fordi dette gir flere ulike smaker og kan bidra til at barnet senere liker mange typer smaker og mat, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Den aller første smaken

Hjemmelaget barnemat kan være et sunt, godt og rimelig alternativ til den ferdige barnematen du kjøper i butikken.

- Det aller første du lager til barnet kan være kokt, most potet, som har en mild smak. Dette fungerer fint som base og kan tilsettes ulike grønnsaker som gulrot, kålrot, blomkål og brokkoli, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Hun anbefaler at man blander inn én og én grønnsak over tid, så barnet kan venne seg til de nye smakene. 

Mos av poteter og/eller grønnsaker

  • (ca. 1,5 dl)
  • ca. 100 g potet/grønnsak
  • vann til å koke i
  • ca. 1/2 dl væske til å mose i (kokevann og morsmelk ev. morsmelkserstatning)
  • ev. 1 ts olje eller myk plantemargarin

Den første tiden spiser barnet bare små smaksporsjoner, men etter hvert som det spiser større porsjoner bør poteter og grønnsaker suppleres med kjøtt og fisk, eventuelt bønner eller linser, for å få et måltid som er ernæringsmessig fullverdig. Det er også viktig at maten inneholder alle næringsstoffene som barnet trenger, både proteiner, fett og karbohydrater. Etter hvert som barnet blir eldre øker man både mengde og størrelsen på bitene i mosen.

Barn trenger jern

Det finnes mange gode oppskrifter på hjemmelaget barnegrøt. Vær klar over at grøten du kjøper i butikken er beriket med jern, som er viktig for et lite barn, så hvis du velger å lage grøt selv bør du sørge for at tilgjengeligheten av jernet er så god som mulig. 

- Dette gjør du ved å bløtlegge melet før koking, og ved å servere grøten sammen med litt bær eller fruktmos med c-vitamin som øker opptaket av jern, forteller ernæringsfysiologen.

Ikke bruk salt

Selv om du har en ordentlig gourmetbaby som liker både oliven og chilisaus, er det viktig å huske på at barnematen bør være helt uten salt. 

- Hos små barn er nyrene lite utviklede og de skal derfor ikke ha noe særlig salt. Derimot er det supert å tilsette litt hvitløk eller gode krydderurter så maten blir spennende og barnet venner seg til mange ulike smaker, sier Tine Sundfør. 

Stort energibehov

Små barn har et stort energibehov i forhold til kroppsstørrelsen, og derfor anbefales det et noe høyere inntak av fett det første leveåret. 

- Morsmelk og morsmelkserstatninger har et naturlig høyt fettinnhold, og det er også fint å blande inn litt rapsolje i grønnsaksmosen. Dette er en smaksnøytral olje som har en fin fettsyresammensetning, forklarer Tine.

Har du et småspist barn kan det være lurt å tilsette litt ekstra rapsolje i maten så den blir mer energitett, er rådet fra ernæringsfysiologen.

Kan babyen være allergisk?

Helsesøster Astrid Midtsund får ofte spørsmål fra foreldre som er bekymret for at barnet kan reagere allergisk når det begynner å smake på ulik mat.

- Det kan være fornuftig å gi en ting av gangen, slik at man ser om barnet reagerer på matvaren. Det er også lurt at barnet smaker på den nye matvaren midt på dagen, så man får observert det i noen timer før det er leggetid, sier hun.

Hva er smaksvinduet?

Når barnet er mellom fire og seks måneder er det ekstra åpent for nye smaker og konsistenser. Derfor kalles denne perioden for smaksvinduet, og på dette tidspunktet er det lurt å la barnet smake så vidt på flere nye ting.

- Introdusér en ny smak hver dag, sier helsesøster Astrid Midtsund, men minner om at det kun er snakk om veldig små mengder.

- Det kan være en finger i et glass juice som gjør at barnet får en dråpe i munnen.

Barnet behøver bare å smake én gang og man kan «smake» på hva som helst, innen fornuftens rammer. Wasabi eller chili er selvsagt ikke er noe man gir et lite barn, sier Midtsund.