Den store bind og tampong-guiden

Kan du sove med tampong?

Visste du at du kan bli syk av å ikke bytte tampong ofte nok, for eksempel hvis du glemmer den, eller sover for lenge?

En tampong bør ikke sitte inne i mer enn 6-8 timer, ifølge helsesøster Trude Tomasgård. Så med mindre det går maks åtte timer fra du setter inn tampongen til du bytter den, kan du altså sove med den om natten hvis du ønsker dette.

- Det anbefales å bytte tampongen når den er mettet og full av menstruasjonsvæske, eller før den har vært inne i skjeden i 8 timer. Hvor kraftig blødningen er avgjør hvor ofte du bør bytte tampong. Under de første blødningsdagene, når blødningen ofte er kraftigst, vil de fleste oppleve at det er nødvendig å bytte tampong hver 3-4 time.

Lett å unngå sykdom 

Hun forklarer at man kan få såkalt toksisk sjokksyndrom hvis man ikke bytter ofte nok. Dette er imidlertid svært sjeldne tilfeller og kan lett unngås.

- Dette er ikke noe unge jenter og kvinner skal frykte når en følger anbefalte retningslinjer for tampongbruk. Det er en sjelden tilstand som har avtatt betydelig etter at en ble klar over at sterkt absorberende tamponger kunne være en årsak, forklarer Trude Tomasgård.

Tidligere var en ikke klar over denne sammenhengen og lot derfor tampongen sitte inne i langt over tidsgrensen som anbefales i dag. 

Visste du at..?

  • Gjennomsnittsalderen for når en får første mensen i dag er rundt 12 år, mens på 1800-tallet lå gjennomsnittsalderen på 17 år.
  • I tiden fra første syklus til overgangsalder så vil en menstruerende person gjennomsnittlig ha mensen omtrent 450 ganger i løpet av livet. Samlet sett utgjør dette omtrent 10 år, eller 3500 dager med mensen.
  • I gjennomsnitt bruker kvinner 11.000 bind og tamponger i løpet av livet.
  • Humørsvingninger/PMS under menstruasjon er helt reelt for noen kvinner og kommer av kjønnshormoner. Vanligvis forekommer dette i forkant av menstruasjonen.