Slik lager du fastelavnsboller på 1-2-3

Hvorfor feirer vi fastelavn?

Fastelavn er blitt den store bollesøndagen. Men vet du hvorfor vi egentlig feirer fastelavn? Her får du svaret, og tips til superenkle fastelavnsboller med ulikt type fyll.

Lurer du på hvorfor vi feirer fastelavn? Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn «kvelden før fasten». Dette var opprinnelig en tredagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. Dette var innledningen til den 40 dagers lange fasten som varte til påskeaften. Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Blant annet spiste man flesk og suppe med melboller. 

Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?

Saftige fastelavnsboller med krem og syltetøy er en favoritt blant mange.

Det at vi i dag spiser boller på fastelavnssøndag sies å være rester av denne gamle skikken. I dag lages fastelavnsboller tradisjonelt av hveteboller som deles i to og fylles med krem og syltetøy. Gjerne med et dryss melis på toppen.

Er du ikke så glad i å bake kan du kjøpe saftige hveteboller fra Bakehuset og fylle dem med pisket kremfløte, jordbær- eller bringebærsyltetøy. Enklere blir det ikke! 

Alt du trenger for å lage fastelavnsboller på 1-2-3!

Fyll til fastelavnsboller

Fastelavnsboller smaker nydelig med pisket krem og syltetøy. Ønsker du flere varianter eller å prøve noe nytt, kan du teste en av disse enkle oppskriftene. Alle gir nok fyll til cirka 16 boller.

Bringebærkrem: Pisk 3 dl TINE kremfløte, og vend 1 dl rørte bringebær eller bringebærsyltetøy inn i kremen for en frisk og syrlig variant. 

Pavlovakrem: Pisk 1 pk Piano Pavlovakrem, knus 10 pikekyss og vend inn i kremen. Legg skivede jordbær i bunnen av bollen ved servering.

Oreofylll: Pisk 3 dl fløte med 3 ss Kremgo Naturell til du har en luftig krem. Knus en halv pakke oreokjeks og vend inn i kremen. 

Vaniljekrem: Pisk 2 dl TINE kremfløte stiv og bland den med 2 dl Piano Vaniljekrem. 

Foto: TINE