Ostekake med gelelokk

Ostekake med kjeksbunn og gelelokk er en favoritt til små og store anledninger. En liten vri gir denne kaken det lille ekstra.

Ostekake med gelelokk er blitt en gjenganger på norske kakebord, og det er ikke så rart. Den ser flott ut og smaker himmelsk! Kaken lages helt uten steking, men husk å beregne god tid så alle lagene får stivnet. Du kan fint lage kaken dagen i forveien, men vent med å legge på frukt og bær til rett før servering.

I denne kaken har vi brukt Ritz-kjeks i tillegg til den klassiske, søte havrekjeksen. Sammen med ingredienser som gele og kremost gir det kaken en herlig smak av salt, søtt og syrlig. 

Tips! Du kan fint sløyfe melis i fyllet om du ønsker en mindre søt kake. Det gir en frisk kake med en mer tydelig smak av kremost.

Oppskrift på ostekake med gelelokk

Ostekake med philadelphia.jpg

Du trenger: 

Bunn:

  • 150 g Ritz
  • 100 g søt havrekjeks
  • 100 g smør

Fyll:

  • 1 pk. Freia sitron gelepulver
  • 2,5 dl kokende vann
  • 3 dl lettrømme
  • 200 g Philadelfia
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte

Pynt:

  • 1 pk. Freia jordbær gelepulver
  • 2,5 dl kokende vann
  • Friske bær eller frukt

Slik gjør du:

Bunn:

  1. Ha kjeksen i en plastpose og kjevle den til smuler. Ha kjeksmulene i en bakebolle.
  2. Smelt smøret og hell det over den knuste kjeksen. Bland godt.
  3. Kle en kakering (ca. 25 cm) med bakepapir. Klem kjeksblandingen jevnt utover i bunnen og helt ut til kantene med baksiden av en spiseskje. 
  4. Sett formen kaldt mens du begynner på fyllet. 

Fyll:

  1. Løs sitrongelepulveret opp i kokende vann, vær obs på at du kun bruker halvparten av vannet som er oppgitt på pakken. Hvis ikke blir ikke fyllet stivt nok. Avkjøl til den er kald, men flytende. 
  2. Pisk sammen rømme, kremost, melis og vaniljesukker. 
  3. Pisk kremfløten stiv og bland den godt med resten av fyllet. 
  4. Pisk så inn avkjølt sitrongele i en tynn stråle. 
  5. Hell fyllet i kakeformen og la den stivne i kjøleskapet (4-5 timer).

Pynt:

  1. For å lage lokket løser du opp jordbærgelepulveret i kokende vann. Også her er det viktig å bruke halvparten av vannet som er oppgitt på pakken. Avkjøl til den er kald, men flytende. 
  2. Hell geleen forsiktig over baksiden av en spiseskje og over kaken, på den måten unngår du at strålen blir for hard og setter merker i fyllet. 
  3. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til gelelokket har stivnet (1-2 timer). 
  4. Når kaken er ferdig er det lurt å skjære forsiktig langs kanten av med en varm kniv før du løsner kakeringen. 
  5. Pynt med friske bær eller frukt rett før servering.