Nyt sommeren med noe godt i glasset

Varme, solfylte sommerdager blir enda bedre med noe leskende i glasset. Her er gode tips til frisk drikke, som nytes aller best ute.

Påfyll av vann og annen drikke er viktig hver dag, men ekstra viktig er det når det er varmt i været. Hvor mye du trenger, avhenger – ifølge NHI – blant annet av hvor stor du er, forbrenningen din, maten du spiser, aktivitetsnivået og altså klimaet. Bare 20 prosent av væskebehovet dekkes gjennom mat, så resten er du nødt til å tilføre kroppen i form av drikke.

Et par liter om dagen

European Food Safety Authority anbefaler at kvinner får i seg omtrent to liter drikke hver dag og menn to og en halv liter, men er det varmt kan du trenge mer. En grei huskeregel er alltid å drikke litt når du er tørst, og husk at det er mulig å få i seg mye vann også.

– Det finnes skrekkeksempler på folk som har vært døden nær etter å ha drukket flere liter vann, men dette er ekstreme tilfeller. Som regel går det fint å drikke litt mer enn du har behov for, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Smoothie i varmen

Vann er som kjent aller sunnest. For mye sukkerholdig juice kan være skadelig for tennene, og for mye saltholdig mineralvann er heller ikke bra med mindre du trener.

Likevel er det godt å også kunne kose seg med annen drikke, både i selskap med andre og når du får lyst på noe som smaker litt mer. Gode, sunne sommerdrikker kan du gjerne lage selv. Smoothies smaker for eksempel kjempegodt i varmen, og ved å tilsette frukt, grønnsaker og bær får du en frisk sommerdrikk stappfull av vitaminer, mineraler og fiber.

Hva med en smoothie med banan, mango og mynte i sommervarmen?
Hva med en smoothie med banan, mango og mynte i sommervarmen?

Limonade på terrassen

Også rester av vannmelon og nyplukkede rips fra hagen er utgangspunktet for en ny sommerfavoritt, og det slår heller ikke feil å servere hjemmelaget limonade på terrassen når du får gjester. Prøv for eksempel limonade med basilikum. Den smaker friskt og godt av sitroner, og vil garantert falle i smak blant både store og små. Er du glad i kaffe, kan det også anbefales å prøve en iskald kaffedrink basert på kaffe, espresso og tonic.