Gresk yoghurt er en allsidig favoritt. Her er to spennende oppskrifter med gresk yoghurt som du kanskje ikke har prøvd før.
Gresk yoghurt har blitt et populært valg til frokost og lunsj, og det er ikke så rart - den er både anvendelig, næringsrik og smakfull. Synnøve helt ekte Gresk Yoghurt er produsert i Hellas, og har en fyldig konsistens, inneholder lite fett og er rik på proteiner. Den inneholder også mer protein enn vanlig norsk yoghurt. Her får du to oppskrifter som viser hvordan du kan bruke gresk yoghurt på ulike måter; en søt og en salt variant.
Overnight “ostekake”
Denne oppskriften er perfekt for deg som ønsker en rask og enkel frokost som smaker skikkelig godt. Forberedelsene gjøres kvelden før, slik at du kan starte dagen helt uten stress. Her har vi brukt Weetabix istedenfor kjeks. Weetabix er et populært frokostprodukt, og kan brukes til mye. I tillegg til å være rik på fiber, har den også lite sukker, noe som gjør den perfekt i denne hverdagsoppskriften.
Ingredienser (2 porsjoner):
- 3 stk. Weetabix
- 0,25 ts kanel
- 1 dl lettmelk
- 125 g Synnøve Gresk Yoghurt
- 1 ts rørte jordbær eller jordbærsyltetøy
- 8 jordbær i skiver
Fremgangsmåte:
- Knus Weetabix og fordel i to glass eller beholdere med lokk.
- Dryss over kanel og hell over melken. Rør godt og la blandingen tykne i et par minutter.
- Spre blandingen jevnt i bunnen av beholderen for å lage en fast bunn.
- Spre yoghurten over bunnen.
- Topp yoghurten med syltetøyet.
- Legg skivet jordbær på toppen.
- Sett på lokket og la det stå i kjøleskapet over natten.
Posjerte egg med yoghurt og chilismør
Denne smaksrike eggeretten med inspirasjon fra Tyrkia, har raskt blitt populær på brunsjmenyen i både inn- og utland. Det er slett ikke vanskelig å lage den selv. Hvis du synes det er vanskelig å posjere egg, kan du bruke bløtkokte egg i stedet.
Ingredienser (4 porsjoner):
- 4 egg
- 1 ss eddik (7 %)
- 50 g smør
- 1 ts chiliflak
- 0,5 ts paprikapulver
- 2 dl Synnøve Gresk Yoghurt
- Koriander og salt til servering
Fremgangsmåte:
- Posjere eggene ved å koke opp godt med vann og tilsett 1 ss eddik.
- Rør rundt i vannet med en tresleiv til det dannes en virvel i midten.
- Trekk kjelen av platen og ha i ett egg om gangen, rett i virvelen.
- La eggene trekke i vannet i ca. 3-4 minutter.
- Ta eggene ut med en hullsleiv.
- Lag chilismør ved å smelte smør i en panne på medium varme. Tilsett chiliflak og paprikapulver, rør godt rundt og trekk av varmen.
- Anretning: Fordel Synnøve Gresk Yoghurt på to tallerkener.
- Legg de posjerte eggene over yoghurten.
- Topp med chilismøret, litt salt og hakket koriander.
- Server med en gang, gjerne med litt ristet brød.
Hvor mye protein trenger jeg?
- Helsedirektoratet anbefaler at vi bør få 10 til 20% av energien vår fra proteiner. Fra 65 års alder bør protein bidra med 15 til 20% av energiinntaket.
- Yoghurt, egg, fisk, kjøtt, melk, ost, quinoa og soyabønner er gode proteinkilder, og har det vi kaller fullverdig protein.
- Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Noen av dem kan ikke kroppen produsere selv, og de kalles essensielle aminosyrer. Fullverdig protein betyr at proteinet inneholder alle de essensielle aminosyrene.
Kilde: Helsedirektoratet