Dersom du velger riktig peanøttsmør, er det sunnere enn du skulle tro. Peanøttsmør er godt alene, men også skikkelig godt i maten. Her får du fire smakfulle og sunne oppskrifter som passer perfekt til frokost og lunsj.
I sin naturlige form kan peanøtter anses som en liten næringsbombe. De er fulle av fiber, proteiner, sunne fettsyrer, vitamin E, B-vitaminer og mineraler og sporstoffer. Så derfor; glem alt du har trodd før. Peanøttsmør kan regnes som sunt, hvis du gjør som ernæringseksperten og velger en type som inneholder mye nøtter, og lite salt og sukker.
– Mange tenker at peanøttsmør er ganske usunt. Fakta er at peanøttsmør inneholder mye E-vitamin og sunne fettsyrer. Flere av peanøttsmør-produktene er heller ikke tilsatt sukker eller salt, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Best i test
Green Choice Peanøttsmør ble belønnet med terningkast seks og var en av testens vinnere da Bramat.no testet ulike peanøttsmør i oktober 2022. Testpanelet ga skryt for høyt innhold av peanøtter, mye umettet fett, bra med protein og lite sukker.
Peanøttsmør er godt alene, men smaker også skikkelig godt i maten. Her får du fire gode og sunne oppskrifter med peanøttsmør.
Knekkebrød med peanøttsmør, skivet banan og ferske bringebær
Dette trenger du:
- Knekkebrød
- Green Choice Peanøttsmør
- Banan
- Bringebær
Slik gjør du det:
- Smør et lag med peanøttsmør på knekkebrødet.
- Topp med bananskiver og friske bringebær.
Kjøleskapsgrøt med peanøttsmør
Dette trenger du:
- 2 ss Green Choice Peanøttsmør
- 1 stk banan
- 50 gram havregryn
- 1 dl melk
- 2 ss yoghurt naturell
- 1-2 ss chiafrø
Slik gjør du det:
- Mos bananen og bland inn Green Choice Peanøttsmør.
- Bland sammen havregryn, melk, yoghurt, chiafrø og bananblandingen i en skål. Dekk til og sett i kjøleskapet.
- La grøten stå i minimum 2 timer før servering.
- Spis grøten som den er, eller topp den gjerne med litt peanøttsmør og friske bær.
Frokostpannekaker med peanøttsmør
Dette trenger du:
- Green Choice Peanøttsmør
- 4 egg
- 2 bananer
- 4 dl yoghurt naturell
- 1 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 1 dl mel
- 1 dl havregryn
- 0,5 ts kanel
- 0,5 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
Slik gjør du det:
- Bland egg, bananer, yoghurt, bakepulver, vaniljesukker, mel, havregryn, kanel, kardemomme og salt i en bolle.
- Stek pannekakene i litt smør eller olje på medium varme.
- Server med peanøttsmør og friske bær på toppen.
Oppskriften er laget av @min_matglede for Haugen-Gruppen
Müslibar med peanøttsmør
Dette trenger du:
- 1,5 dl Green Choice Peanøttsmør
- 1,5 dl honning
- 5,5 dl havregryn, lettkokte eller store
- 1 dl kokosflak
- 1 dl tørkede fruktbiter
Slik gjør du det:
- Ha peanøttsmør og honning i en kasserolle. Bruk lav varme til blandingen er smeltet og visp sammen.
- Ha havregryn, kokosflak og tørkede fruktbiter i en bolle og hell over blandingen og rør sammen.
- Ha massen over i en kakeform, ca. 20×20 cm, kledd i bakepapir. Bruk sleiven til å forsiktig presse massen ned i formen.
- Stekes midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.
- Avkjøl helt, skjær opp i passende størrelser og putt granolabarene i kjøleskapet.