Brokkoli inneholder mange viktige næringsstoffer, og er for eksempel veldig rik på C-vitaminer.

Brokkoli er en skikkelig supergrønnsak. Den er bra for hjernen, magen og kan også bidra til å minske risikoen for kreft i mage-tarm og prostata.

Brokkoli er en av grønnsakene som inneholder aller mest C-vitamin. Tre små buketter med brokkoli inneholder mer vitamin C enn en appelsin, og den er i tillegg rik på A-, E- K-vitamin og folsyre.

Brokkoli er også en god kilde til mineralene jern, kalsium og kalium og ulike typer antioksidanter. 

Reduserer kreftrisikoen

De siste årene er det forsket mye på stoffet sulforafan. Dette finnes i brokkoli, og har den gunstige effekten at det kan redusere mengden av den så kalte magesårbakterien Helicobacter pylori.

En overvekst av bakterien kan forårsake magesår og medvirke til utvikling av kreft i magesekk, og det er derfor gunstig å ha lave nivåer av denne bakterien i kroppen.

I studier der deltagerne spiste brokkoli eller brokkolispirer daglig, ble innholdet av magesårbakterien nesten halvert, og nivået gikk tilbake til normalen igjen når deltagerne sluttet å spise brokkoli.

Sulforafan er også vist å kunne redusere risikoen for kreft i tykktarmen.

Brokkoli er bra for hjernen

Det å spise brokkoli er også bra for hjernen. Brokkolien inneholder nemlig folat, og mangel på dette B-vitaminet bidrar til aldring av hjerneprosesser og øker risikoen for Alzheimers.

Daglig inntak av grønnsaker som er rike på folat, eller folsyre, antas å kunne redusere risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom betydelig.

Disse grønne bukettene er fulle av C-vitaminer, A-, E- K-vitaminer, folsyre og mineralene jern, kalsium og kalium, samt ulike typer antioksidanter.
Disse grønne bukettene er fulle av C-vitaminer, A-, E- K-vitaminer, folsyre og mineralene jern, kalsium og kalium, samt ulike typer antioksidanter.

Studier har videre vist at det å spise både brokkoli og tomat kan redusere risikoen for den aggressive formen for prostatakreft, og en kombinasjon av tomat og brokkoli er vist å kunne krympe prostatasvulster til det halve.

Prøver bekreftet at kreftcellene hos rotter som ble foret med tomat-brokkoli-blandingen, ble redusert i størrelse og vokste langsommere enn hos rotter som ikke fikk denne blandingen.

Selv om det å spise mye brokkoli er vist å kunne redusere risikoen for en rekke sykdommer, og til og med kunne bremse utviklingen av kreft, er det selvsagt viktig å ikke bytte ut medisinsk behandling med brokkoli. Brokkoli bør komme i tillegg som et ekstravåpen.