Koker du potet riktig?

Poteter som koker

Du har sikkert kokt poteter et par ganger i ditt liv, men koker du dem egentlig riktig? Her er det du trenger å vite om den allsidige grønnsaken.

Poteter er både sunt, rimelig og smakfullt, og er derfor en hyppig brukt matvare i det norske kjøkken. Det som kjennetegner poteten er at den egner seg godt til det aller meste. Men det er forskjell på potet, både når det gjelder smak og egenskaper.

Noen potete er kokefaste og andre er melne, det vil si mindre faste. Derfor egner noen seg bedre til koking mens andre gjør seg godt bakt eller most. Tar vi melne poteter som eksempel så skal kun trekkes, når du har kokt opp vannet. Setter du melne poteter til koking i 25 minutter, får du potetgrøt når du tar av lokket på gryta. De går nemlig fort i oppløsning hvis du ikke skrur ned varmen etter oppkoking.

Generelt så avhenger koke- og trekketiden på størrelsen på poteten. Det kan variere mellom 5 minutter til 25 minutter, ut i fra type og størrelse. Her har du stegene for å oppnå suksess:

Hvordan koke poteter?

  1. Vask eller skrell potetene
  2. Legg potetene i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist
  3. Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke
  4. Kokefaste poteter, som Astrix og Beate, skal koke i 15 - 25 minutter
  5. Melne poteter, som Kerrs pink og Pimpernel, skal trekke i 20 - 25 minutter, mens mandelpoteter kun trenger 5 - 15 minutter
  6. Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen
  7. La potetene hvile litt før servering, da blir konsistensen og smaken best

Vil du ha flere potettips? Sjekk ut BAMAs potetskole

poteter bama-kopi.png
Asterix, Beate, Pimpernell og Kerrs pink-poteter finner du hos din lokale KIWI-butikk.

 Dette kan du bruke poteten til

Potet kan også stekes, bakes, stues, friteres, gratineres og moses. Tilberedte poteter kan fint være stjernen på tallerkenen, og funker like bra alene som en siderett. Selv om poteten er en tradisjonsrik godbit kan den stadig serveres på nyskapende måter. Det er bare fantasien din som setter grenser for hva som kan bli godt. Alt i alt kan du trygt si at du får mye for pengene ved å integrere denne klassikeren i ditt daglige kosthold.

Trenger du inspirasjon? Her er 8 digge oppskrifter med potet: 

  1. Knuste små poteter med sitron, olivenolje og urter  
  2. Pannestekte potetskiver med urter
  3. Gratinerte “potato skins” med bacon, ost og vårløk
  4. Potet- og purresuppe på 20 minutter 
  5. Gnocchi med aubergine, tomat og Grana Padano 
  6. Potetpizza med rosmarin
  7. Bakt potet med fem typer fyll 
  8. Enkel potetomelett med hvitløk og persille