Fra klassiske favoritter til eksotiske varianter, her er åtte salater du må prøve i sommer, som passer perfekt til grillmaten.
Sommeren er synonymt med grillmat og hygge ute, men ingen grillfest er komplett uten riktig tilbehør. Mens kjøttet koser seg på grillen, kan en variasjon av friske og smakfulle salater virkelig løfte måltidet til nye høyder.
Her er åtte tips til salater du bør prøve til grillmaten i sommer:
Salat med chèvre og bringebær-vinaigrette
4 porsjoner
Du trenger:
- 1 pose Babyleaf Mix
- 3 dl bringebær
- 2 avokado
- 1 pk. chèvre
- 1 dl valnøtter
- 1 sjalottløk
- 1 ts honning
- 3 ss eplecidereddik
- 1 dl olivenolje
Slik gjør du:
- Legg salatbladene i en stor bolle sammen med 2 dl av bringebærene, avokadoen skåret i terninger og chèvren revet opp i grove biter.
- Rist nøttene gylne i en tørr stekepanne på middels varme, knus grovt og legg til side.
- Bland så dressingen, ved å mose resten av bringebærene med en gaffel, sammen med finhakket løk, honning, eddik og olje.
- Smak til med salt og pepper, og vend forsiktig inn i salaten. Har du ekstra dressing, serverer du den ved siden av. Topp med valnøtter.
Cæsarsalat
4 porsjoner
Du trenger:
- 3 tykke skiver daggammelt, hvitt brød
- 2-3 ss olivenolje
- ½ ts flaksalt
- 1 pk. hjertesalat
- 10 Juanita-tomater
- 40 g Grana Padano
Til dressing:
- 30 g Grana Padano
- 1 fedd hvitløk
- 1 dl majones
- 1 ts Dijonsennep
- 1 ts Worcestershire-saus
- 1 ss vann
- ¼ ts flaksalt
- ¼ ts nykvernet pepper
- 1-1,5 ss sitronsaft
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme.
- Riv brødskivene opp i grove krutonger, vend dem inn i oljen og strø på saltet. Spre dem utover et stekebrett og stek dem gylne og sprø i ovnen.
- Riv salatbladene i passe store biter og del tomatene i to.
- Vend sammen med krutongene i en salatbolle, og topp med Grana Padano revet i skiver med en potetskreller.
- Dressing: Riv Grana Padano og hvitløk fint, og pisk sammen med resten av ingrediensene i en skål. Smak til med salt og sitronsaft.
Mango- og avokadosalat
4 porsjoner
Du trenger:
- 1 avokado i terninger
- 1 mango i terninger
- 1 rødløk, finhakket, alternativt 4 vårløk
- ½ agurk i terninger
- ½ pk. sukkererter, snittet
- 1 rød chili etter smak, finhakket, valgfritt
- 1 lime, saften
- 1 potte fersk koriander
Slik gjør du:
- Ha de første avokado, mango, rødløk, agurk, sukkererter og chili i en salatbolle. Vend forsiktig sammen.
- Dryss på hakket koriander og press over limesaft.
Potetsalat med egg
4 porsjoner
Du trenger:
- 5 vårløk
- 400 g småpoteter
- 4 egg
- 1 pk. sukkererter
- 8 reddiker
- 2 sitroner
- 1 dl olivenolje
- Flaksalt og nykvernet pepper
- ½ ts chiilipulver
- 1 neve frisk basilikum, mynte eller persille
Slik gjør du:
- Skjær vårløken i tynne skiver på skrått, og legg dem i iskaldt vann i 20 minutter for å mildne smaken.
- Skrubb og kok potetene møre i saltet vann, damp dem tørre og avkjøl dem.
- Kok eggene i 7 minutter og skrell dem.
- Kok sukkerertene i 30 sekunder, før du skyller dem i iskaldt vann.
- Snitt sukkerertene i tynne skiver på skrått og skjær reddikene i tynne skiver. Del potetene i to, dersom de er særlig større enn 5-6 cm i diameter.
- Riv sitronskallet fint, og klem saften av sitronene i en stor salatbolle.
- Legg i poteter, vårløk, sukkererter, reddiker, chilipulver og en god klype salt og pepper, og vend det sammen.
- La salaten godgjøre seg i 10 minutter, før du tilsetter oljen og basilikumbladene. Vend salaten igjen.
- Del eggene i to og legg dem på toppen.
Kremet coleslaw
4 porsjoner
Du trenger:
- ½ kål
- ½ rødløk
- 2 gulrøtter
- 1x3 cm ingefær (kan sløyfes)
- ½ dl bladpersille, sammenklemt
- 3 ss majones
- 3 ss Drømmelett
- 1 ts sukker
- 1 ts eplecidereddik
- ½ ts flaksalt
- ½ ts nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Snitt kålen og rødløken i løvtynne skiver. Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Skrell ingefæren og finhakk den og persillen, før du vender alt sammen.
- Pisk sammen majones, Drømmelett, sukker, eddik, flaksalt og pepper.
- Vend dressingen i salaten og sett den til side.
Selleri- og eplesalat
4 porsjoner
Du trenger:
- 4 stilker stangselleri
- 4 vårløk
- 1 rød chili
- 2 røde epler
- 2 grønne epler
- 2 dl salte peanøtter
- 1 dl olivenolje
- 2 ts Dijon-sennep
- 2 ss sitronsaft
- Flaksalt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Snitt selleri, vårløk og chili i tynne skiver på skrått. Fjern frøene og den hvite hinnen på chilien først, dersom du vil mildne smaken.
- Del eplene i to, fjern kjernehuset og skjær dem i tynne skiver.
- Grovhakk peanøttene og persillen, og vend det inn i salaten.
- Pisk sammen olje, sennep og sitronsaft, og smak til med salt og pepper.
Gresk salat
4 porsjoner
Du trenger:
- 5 tomater
- 1 rødløk
- 1 agurk
- 1 pakke Apetina
- 2 dl oliven
- Salt
- Nykvernet pepper
- 2 ss sitronsaft
- 2 ss olivenolje
Slik gjør du:
- Grovhakk tomatene. Skjær løken i ringer eller båter. Del agurken i tynne skiver på langs. Hell alt over i en stor bolle.
- Tilsett oliven, salt, pepper og sitronsaft.
- Bryt Apetina i store biter og fordel dem utover salaten.
- Avslutt med olivenolje, litt mer pepper og eventuelt friske urter, f.eks. oregano. Ønsker du å spice den opp, strør du over litt chili og serverer med sitronbåter.
Grillet salat
4 porsjoner
Du trenger:
- 2 squash
- 2 røde paprikaer
- Ca. 7 ss olivenolje
- Flaksalt
- 1 sjalottløk
- 1 rød chili (kan sløyfes)
- 2 ss hvitvinseddik
- Nykvernet pepper
- 1 pk. ruccula
- 2 ss pistasjkjerner
Slik gjør du:
- Skjær squashen i skiver på skrått, så du får dem så lange som mulig, ca. 1 cm. tykke. Rens paprikaene og kutt dem i grove båter. Legg grønnsakene i en stor bolle, hell over 1-2 ss olje og en klype salt og vend dem godt inn.
- Grill squashen direkte på risten og paprikaen på et folieark, så den ikke faller gjennom. Vend dem når de har fått fine grillmerker, og har begynt å bli myke.
- Finhakk sjalottløk og chili, og bland med eddik og en klype salt og pepper i en liten skål. Pisk gradvis inn 6 ss olje, slik at dressingen blir kremet.
- Vend sammen ruccula, de grillede grønnsakene og dressingen, og topp med grovhakkede pistasjkjerner. Server straks.