Sunn og billig sommermat hos KIWI

Slik lykkes du med saftig kjøtt på grillen

Ved å ta hensyn til to ting, er du garantert et saftig grillresultat på både kjøtt og fisk.

For å lykkes med saftig kjøtt på grillen er det to ting du må hensyn til: hvilket kjøttstykke som skal grilles og om det skal grilles på direkte eller indirekte varme.

STORFE

Hele kjøttstykker

Brun raskt på begge sider på direkte varme i ca. 4-5 minutter på hver side og stek deretter ferdig på indirekte varme i 30-45 minutter. Bruk gjerne et steketermometer på større kjøttstykker. Du ønsker da 55-60 grader for rødt kjøtt, 65 grader for rosa og 70 grader for godt stekt. La kjøttet hvile i minst 10 minutter før servering.

Mindre stykker

Mindre kjøttstykker, som biffer, grilles over direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Ikke snu dem før de selv slipper risten. Du ønsker en god stekeskorpe. Burgere grilles på direkte varme i 4-5 minutter på hver side, avhengig av tykkelse.

SVIN

Hel indre- og ytrefilet

Brun kjøttet raskt på begge sider på direkte varme og stek deretter ferdig på indirekte varme, ca. 20-25 minutter. Kjernetemperaturen på svin bør være 65-70 ̊ ved servering. La kjøttet hvile i minst 10 minutter før servering.  

Mindre stykker

Mindre kjøttbiter, som ytrefileter i skiver eller koteletter, grilles i 3-5 minutter på hver side over direkte varme. Husk at det går raskere å steke den andre siden enn den første. Dette er fordi kjøttet allerede er varmebehandlet. 

KYLLING

Fileter og mindre stykker

Mindre stykker av kylling griller du først på direkte varme til du har en gyllen stekeskorpe. Deretter steker du dem ferdig over indirekte varme. Kjernetemperaturen på kyllingbryst bør være 65-70 ̊ ved servering. La kjøttet hvile i minst 10 minutter før servering. Lår er enklere å grille enn bryst fordi det inneholder mer fett og gir derfor et saftigere resultat selv om det grilles lenger.

Hel kylling

Når du steker kyllingen hel, er steketermometeret et nyttig hjelpemiddel for å unngå tørt kjøtt. Mariner kyllingen, tørk av overflødig marinade og fyll den gjerne med noen halve, raskt grillede sitroner, smør og urter. Plasser den i en ildfast form. Stek den på indirekte varme til du har nådd en kjernetemperatur på 65 grader. Dette vil ta ca. 70 minutter, avhengig av kyllingens størrelse.

Alternativt kan du stikke en spiss kniv inn i låret på kyllingen og se om saften som kommer ut er klar og ikke for blodig. Er den ikke det må den stekes lenger. Ta kyllingen ut av formen, flytt den over på direkte varme og stek til du har fått sprøtt og gyllent skinn. 

Den saftigste hele kyllingen griller du med en ølboks i buken. Alternativt kan du bruke cider, juice eller vann, men boksen er essensiell. Mariner kyllingen først, gjerne med en rub, på innsiden og utsiden. Åpne ølboksen, hell ut ca. 2/3 av innholdet og tre kyllingen oppå åpningen så den så vidt stikker ut. Åpner du ikke boksen, kan den eksplorere, så dette er et viktig punkt. Spre bena så kyllingen blir så stabil som mulig og stek den på indirekte varme på grillen, stående i en ildfast form. Stek til kjernetemperaturen er 68 grader eller til du får klar saft rennende ut av den tykkeste delen på låret om du stikker et hull i skinnet inn til benet.

La kyllingen hvile i 10 minutter, gjerne under folie, før servering. 

FISK

Rett på grillen

Griller du fisk uten skinn er det helt essensielt å rengjøre grillen godt før du starter. På den måten reduserer du risikoen for at fisken skal sette seg fast. Gni deretter risten med olje når grillen er varm. Pensle fiskestykkene med olje på begge sider og strø over litt salt. Grill fisken over direkte varme i 2-3 minutter før du snur den. Her må du ha tålmodighet. Løsner den ikke lett, lar du den ligge lenger slik at den får den stekeskorpen den behøver for å slippe risten. Når begge sider er klare, løfter du fisken forsiktig over på indirekte varme og griller den ferdig. Griller du fisk med skinnet på, følger du samme prosedyre, men griller alltid fisken med skinnsiden ned først. 

I foliepakke

Et alternativ til å grille direkte på rist, er å pakke fisken inn i folie. På den måten benytter du deg av varmen fra grillen, men beholder all fuktighet inn i pakken for et mer saftig resultat, mer likt kokt enn grillet. Foliepakker på grillen gjør det lett å varmebehandle delikate ingredienser som fisk, som ellers ville falt gjennom risten. Du trenger ikke snu foliepakningene, men steketiden vil være litt lenger enn om du griller direkte på grillen. 

Kjernetemperatur hvit fisk: 48-52 ̊ Kjernetemperatur rød fisk: 42-44 ̊ -til den flaker seg. 

Hvordan få perfekt resultat når du griller laks?

Brett et dobbelt lag med aluminiumsfolie. Sørg for at du legger fisken på den «matte» siden av folien og pensle med nøytral olje. Salt fisken lett og legg den på folien. Legg så hele folien over på grillen på den varme siden. Sørg for at fisken er temperert før start, da går det veldig raskt! 

Snu fisken 45 grader etter 30 sekunder og gjenta til du har grillet helt rundt. Ta så av fisken og la den hvile i ett minutt, den bør da være ferdig.