Fem gode grilltips

Slik griller du biff

grillet biff med salat og tilbehør

Sommeren er her, og det betyr at grillsesongen er i full gang. Enten du er en erfaren grillmester eller en nybegynner, er biff alltid et sikkert valg for å imponere gjestene. Harald Bregner, sjef for ferskvare og kvalitet i KIWI, viser deg hvordan du lykkes med biff på grillen.

Grilling er ikke bare en matlagingsmetode, det er en opplevelse som gir en helt unik smak og atmosfære - og et skikkelig tegn på at nå er det endelig sommer i Norge. Derfor fylles også KIWI-butikkene opp med gode råvarer til grillhungrige nordmenn.

Harald Bregner er sjef for ferskvare og kvalitet i KIWI, og i overkant glad i å grille. Her gir han sine beste tips for å lykkes med en perfekt grillet biff.


Slik lykkes du med å grille biff

Før du i det hele tatt begynner å grille, er det to ting Harald er opptatt av for å få best mulig smak.

Harald Bregner, sjef for ferskvare og kvalitet i KIWI
Sjef for ferskvare og kvalitet i KIWI, Harald Bregner, gir deg sine beste tips for til en perfekt grillet biff.

Romtemperer kjøttet og vent til grillen er klar

– Før du begynner å grille, sørg for at kjøttet er romtemperert. Dette vil redusere væsketapet da kjøttet får “sjokk” når det blir lagt kaldt på en varm grill. I tillegg er det viktig å vente med å grille til grillen er helt klar. Bruker du kullgrill må du la tennvæsken trekke godt inn før du fyrer opp og ikke begynne å grille før kullet er grått. Når grillen er varm og klar, kan du skrape grillristen ren før du går i gang, forteller Harald.

Prøv Sirloin steak med grillet brokkoli og hvitløkssmør

Både Sirloin og Ribeye er typer kjøtt som krever lengre grilltid. Hvis du velger å bruke marinade, bør den pensles på like før kjøttet er ferdig. Sukkeret i marinaden kan nemlig karamellisere og gi biffen en brent smak. Harald anbefaler å bare bruke salt og pepper.

1. Grill først på direkte varme

Grill biffen på direkte varme i 1-2 minutter rundt hele for å få en fin stekeskorpe. Dette vil "forsegle" porene i kjøttet og redusere væsketapet.

Neste steg avhenger av om du bruker gass- eller kullgrill.

– Hvis du bruker en gassgrill, slå av blusset under kjøttet eller reduser varmen til det laveste. Bruker du kullgrill må du opprette en varm og en kald sone på grillen og flytte kjøttet til den kalde sonen, forklarer han.

Få oppskrift på Ribeye steak med grillet potetsalat

2. Grill så på indirekte varme

Grill biffen videre på indirekte varme eller kald sone. De fleste foretrekker biffen medium stekt. Bruk et steketermometer og grill til kjernetemperaturen i biffen er 56-57 grader. Vend biffen underveis mens den grilles.

Har du ikke steketermometer? Da kan du prøve fingertrikset!

3. La biffen hvile

Pakk inn biffen i folie, og la den hvile i omtrent et kvarter. Dette lar kjøttsaftene fordele seg i biffen og forhindrer at kjøttet tørker ut.

4. Del opp før servering

Harald foretrekker og anbefaler å dele opp biffen før servering:
– Del biffen på skrått i ½ cm tykke skiver på tvers av fibrene – ikke på langs – da kan det bli seigt. Legg på fat og dryss eventuelt over litt flaksalt.

5. Server med godt tilbehør

Harald anbefaler å servere biffen med en god salat, for eksempel med litt bønner og asparges, og en lun potetsalat med sennepsvinaigrette. I tillegg er han veldig glad i å grille bifftomater krydret med litt hvitløk, salt og pepper, og spisspaprika.