Her er tipsene som hjelper deg med å holde på de sunne nyttårsforsettene dine.
For svært mange av oss er det det samme hvert år: Vi lover oss selv at vi skal begynne et bedre liv fra 1. januar i det nye året.
En undersøkelse utført av YouGov i 2017, viser at for de aller fleste handler nyttårsforsettene om å leve sunnere, men mer enn halvparten sier de ikke har nok selvdisiplin til å holde på løftene.
Det enklere nyttårsforsettet
Mens mange synes det er veldig vanskelig å slutte å røyke eller å begynne å trene, er det ett nyttårsforsett som ikke behøver å være så vanskelig å holde:
– Det å spise sunnere er et forsett som de aller fleste kan klare å holde gjennom hele året med noen enkle grep, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Tine Sundførs 10 tips for å spise sunnere
- Skriv matdagbok, kartlegg hva du spiser
- Sett av tid til planlegging av måltider og innkjøp
- Sørg for å ha en god måltidsrutine – med 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider
- Drikk vann som tørstedrikk, ikke brus eller juice mellom måltidene
- Spis grønnsaker til middag hver dag – prøv også som mellommåltid
- Ta gjerne en kosedag, men ikke hele helga pluss hellig- og feriedager
- Spis deg akkurat passe mett
- Rydd i skap og kjøleskap slik at du har mer av det du bør ha tilgjengelig
- Lag passe store måltider
- Sjekk handlekurven før du betaler: Kan du bytte noe med sunnere alternativer?
Lurt med moderate mål
– Hvis man setter seg litt mer moderate mål, er det mye lettere å holde det gående. For eksempel: Jeg vil spise grønnsaker til middag hver dag, forklarer Tine Sundfør.
Et nyttårsforsett kan godt være progressivt, mener hun. Du begynner med en konkret, men enkel ting, og når du mestrer det, kan du legge til nye momenter.
En smart metode
Er du først motivert for faktisk å gjøre en endring, er det flere metoder du kan bruke for å nå dine målsettinger. Kanskje den mest anerkjente er den såkalte SMART-modellen, som opprinnelig kommer fra businessverdenen.
– SMART-modellen er en velkjent metodikk innenfor adferdsterapien, så den kan man veldig godt bruke for å jobbe med nyttårsforsettene sine, foreslår Tine Sundfør.
Dette er SMART:
S er for Spesifikk. Det er mye lettere å forholde seg til et spesifikt, godt definert mål. Hvor mange sunne måltider skal du spise i uka og hvor mange "utskeielser" har du lov til?
M er for Målbart. Det er mange måter å måle et sunt kosthold på, ikke bare ved å veie seg. Du kan sette delmål som å spise grønnsaker til hvert måltid, og så sjekke hva du greide etter for eksempel én uke.
A er for Attraktivt. Dette er kanskje det enkleste ved nyttårsforsettet med å spise sunnere. Det er et attraktivt mål i seg selv, fordi vi vet at det er lurt og vi vet at det vil få oss til å føle oss bedre.
R er for Realistisk. Ikke ta deg vann over hodet ved å love deg selv at du aldri skal røre en hamburger eller spise en kake igjen. Da blir nyttårsforsettet umulig å holde.
T er for Tidsramme. Du trenger ikke å gjøre alle endringene med én gang. Lag en tidsplan og ha delmål for hva du vil oppnå når.
(Kilde: Peter Drucker)