Seks gode grunner til å velge havregryn

Er du glad i havregryn? Da er du i godt selskap, nordmenn spiser nemlig stadig mer havre. Her kan du lese hvorfor vi bør fortsette med det.

Havre utgjør en stadig større del av nordmenns kosthold. Faktisk nærmer forbruket seg syv kilo per person per år, ifølge Norsk Havreforening.  Og spesielt havregryn er populært, både til havregrøt, pannekaker og frokostblandinger.

Nyt Norge

AXA Havregryn med sin milde og anvendelige smak, har lenge vært en favoritt blant nordmenn. I tillegg har den nå fått Nyt Norge-merket, som er det offisielle opprinnelsesmerket for norsk mat og drikke. Merkeordningen gjør det enkelt for forbrukerne å velge norsk mat. Når du handler varer merket med Nyt Norge så er du garantert at råvaren er norsk, med produksjon og pakking i Norge. Nyt Norge-merket krever også at bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det.

Seks gode grunner til å velge havregryn

  1. Havregryn er godt for magen

Det er ikke uten grunn at havregryn er en favoritt på frokostbordet. I tillegg til god smak så inneholder havre mye fiber, som bidrar til bedre fordøyelse. Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, forklarer hvorfor.

– Havre er veldig gunstig for mage og tarm. Det høye innholdet av kostfiber stimulerer tarmfunksjonen og reduserer risikoen for forstoppelse, og fremmer veksten av de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet.

  1. Havre er regnet som det sunneste kornslaget

Havre er et av våre aller sunneste kornslag siden det er rikt på fiber, jern og sunne fettsyrer. Sundfør kan fortelle at havre dessuten er mer rikt på enumettet og flerumettet fett enn hvete og bygg.

– Havregryn er også en god kilde til B-vitaminene tiamin og folat. Tiamin sørger for at du klarer å forbrenne karbohydrater, mens folat er viktig for friske røde blodceller, legger hun til.

  1. Havre er gunstig for kolesterolet

De fleste er kjent med at et høyt kolesterol ikke er godt for oss. Havre inneholder store mengder betaglukaner, som er en type vannløslig fiber som bidrar til å redusere kolesterolet. For å oppnå en gunstig effekt på kolesterolet fra havre, bør du spise 3 gram betaglukaner daglig i noen uker. For best mulig effekt av betaglukaner fra havre, bør du varme opp havren i vann, for eksempel ved å lage havregrøt, skriver bramat.no

En porsjon havregrøt kan bidra til å redusere kolesterolet.

 – Betaglukaner minsker risikoen for forstoppelse og gir en varig metthetsfølelse som gjør det lettere å spise passelige porsjoner og unngå småspising mellom måltidene.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog

  1. Havregryn er en anvendelig ingrediens

­Havregryn kan enkelt brukes til mer enn bollen med havregryn på morgenkvisten. Visste du for eksempel at du kan bruke havregryn til å lage smakfulle eltefrie havrerundstykker? Eller hva med en smoothie med havregryn?

Havregryn i rundstykkene gir en fin og nøtteaktig smak.
  1. Havre er naturlig fri for gluten

Du lurer kanskje på hvorfor det bare er noen av havregrynpakkene det står glutenfri på? All havre er glutenfritt, men møller kan være produsent av mer enn en type kornsort. Dersom mikroskopiske mengder gluten havner i en havreblanding under tresking eller i mølla så kan den derfor ikke merkes som glutenfri. Av den grunn er kun gryn som er merket «glutenfri» helt sikre.

  1. Havregryn er en rimelig ingrediens

Havregryn metter godt i seg selv, og det egner seg også godt til å drøye andre matretter, som eksempelvis kjøttkaker eller suppe. Som frokostmåltid alene får du ganske mange morgener med havregryn ut av en enkelt pakke, så prisen per måltid blir derfor lav.