Spis deg smart

Denne maten er best for hjernen din

Når vi skal spise tenker vi ofte på at det skal være næringsrikt og sunt, og at det skal smake godt. Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør burde vi også tenke på hjernen vår!

– For å si det enkelt er hjernen en fettklump ispedd protein og vann. Det spesielle med hjernen er at den i stor grad består av de essensielle omega-3 og omega-6 fettsyrene. Dette er de eneste fettsyrene kroppen vår ikke kan lage selv, sier Sundfør og fortsetter: 

– Vi må få de viktige fettsyrene i oss fra fet fisk, sunne planteoljer, usaltede nøtter, kjerner og frø. 

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener riktig mat kan gi deg både bedre konsentrasjon, hukommelse og humør. FOTO: Tommy Andresen
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener riktig mat kan gi deg både bedre konsentrasjon, hukommelse og humør. FOTO: Tommy Andresen
Faste ingredienser i kjøleskapet

Hjernen er kroppens mest avanserte og mest sårbare organ. Hjernen er på samme måte som resten av kroppen laget av alle byggesteinene vi får i oss via maten. Motoren holdes i gang med riktig bensin, og det er ikke likegyldig hva vi fyller tanken med. 

Kålgrønnsaker, grønne bladsalater, tomater, løk, sitrusfrukter, bær og usaltede nøtter er blant matvarene ernæringsfysiologen anbefaler alltid å ha i kjøleskapet. 

– Et bra sammensatt kosthold kan bedre konsentrasjonen og hukommelsen, gjøre deg lettere til sinns og forebygge demens, sier ernæringsfysiologen. 

Det finnes ingen enkeltmatvarer eller enkeltnæringsstoff som er magisk for hjernen, men et balansert kosthold med:

  • MYE frukt og grønt av ulike slag, usaltede nøtter, kjerner og frø, sunne planteoljer, belgfrukter og fullkornsprodukter
  • og NOE melkeprodukter, fisk, magert kjøtt og egg

De kostholdsrådene som er vist å være gunstig for hjerte og karsystemet, ser også ut til å være optimalt for hjernen for å minske risikoen for demens og lettere psykiske plager, styrke mentalt velvære og skjerpe hukommelsen og konsentrasjonen.

Husk at du som KIWI PLUSS-kunde får 15 % Trumf-bonus på fersk frukt og grønt hos KIWI. 

Frokost – viktig for hjernen

FROKOST: Kjøleskapgrøt med sitrusfrukt og yoghurt er en perfekt frokost for kropp og hjerne.
FROKOST: Kjøleskapgrøt med sitrusfrukt og yoghurt er en perfekt frokost for kropp og hjerne.

Riktig sammensatt frokost gir bedre læring. Vi har til det kjedsommelige blitt fortalt at frokost er bra for både konsentrasjon og hukommelse, MEN det er ikke likegyldig hva du spiser til frokost. Nyere studier tyder nemlig på at frokostens sammensetning er avgjørende. 

En frokost med langsomme karbohydrater fra frukt, bær eller grønnsaker og grove kornprodukter, i kombinasjon med en porsjon sunt fett og protein, gir deg den beste starten.

3 frokosttips fra Tine Sundfør: