Derfor trenger du «3 om dagen»

Visste du at helsemyndighetene anbefaler deg å spise tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag?

Mange er glad i melk, yoghurt og ost, men visste du at det faktisk anbefales å spise tre porsjoner av dette hver dag? Melk og meieriprodukter er nemlig den største kilden til jod og kalsium i det norske kostholdet.

– Vi har lenge hatt et kostråd som anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. For noen år siden ble rådet spesifisert til tre porsjoner hver dag, altså «3 om dagen», for å bidra til at du får i deg nok jod og kalsium daglig, forteller Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

I tillegg til jod og kalsium får du i deg flere viktige næringsstoffer kroppen trenger, som b-vitaminer, fosfor og proteiner av god kvalitet. Helsemyndighetene anbefaler at du velger magre meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. Da kan du få i deg nok av de riktige næringsstoffene uten at det blir for mye fett og kalorier.

– La minst to av tre porsjoner være melk, syrnet melk eller yoghurt. En enkel måte å få i seg dette er for eksempel et glass melk til frokost, en yoghurt til lunsj og en brødskive med lettost til kveldsmat, sier Arnesen.

La minst to av tre porsjoner være melk, syrnet melk eller yoghurt.
La minst to av tre porsjoner være melk, syrnet melk eller yoghurt.

7 måter du kan få i deg «3 om dagen»

  1. Müsli eller frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
  2. Kaffe med melk
  3. Havregrøt med melk
  4. Smoothie med yoghurt 
  5. Et glass syrnet melk eller en liten yoghurt (125 g)
  6. Brødskive med to skiver lettost
  7. Bruk 100 gram cottage cheese i maten, salaten eller som pålegg, lag eggerøre/omelett med cottage cheese eller nyt en skål cottage cheese med bær til dessert eller mellommåltid.

Spiser du en brødskive med to skiver lettost, 100 g mager cottage cheese og et beger Yoplait Double 0% har du fått i deg tre om dagen.
Spiser du en brødskive med to skiver lettost, 100 g mager cottage cheese og et beger Yoplait Double 0% har du fått i deg tre om dagen.

Mange nordmenn med jodmangel 

For noen år siden publiserte Nasjonalt råd for ernæring, et uavhengig fagråd for kosthold og ernæring, en rapport om hvor mye jod vi får i oss. Studier viser at særlig unge kvinner har et urovekkende lavt inntak av jod. Spesielt utsatt er gravide og ammende kvinner.

– Deler av befolkningen så ut til å få i seg såpass lite jod at det var behov for å iverksette tiltak umiddelbart. Utfordringen med jod er at det er få gode kilder i kostholdet vårt. For å bidra til å sikre at folk får i seg nok av både jod og kalsium anbefaler altså helsemyndighetene blant annet å spise 3 porsjoner magre meieriprodukter om dagen, forklarer Arnesen. 

– For å dekke anbefalt inntak av jod gjennom kostholdet bør du spise hvit fisk til middag hver uke i tillegg til tre porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag, sier Arnesen.

Et beger Skyr® dekker én av tre om dagen. Det høye proteininnholdet gjør at den metter godt. Skyr® egner seg derfor godt som et mellommåltid når du er sulten.
Et beger Skyr® dekker én av tre om dagen. Det høye proteininnholdet gjør at den metter godt. Skyr® egner seg derfor godt som et mellommåltid når du er sulten.

Lettere å velge riktig

Det er Helsedirektoratet som står bak kostrådet om hvor mye melk og meieriprodukter vi bør få i oss daglig. For å gjøre det enda enklere å vite hvilke produkter det lønner seg å velge, lanserer Opplysningskontoret for Meieriprodukter et eget merke som kun gjelder melk og magre meieriprodukter. Se etter produkter med «3 om dagen» så vet du hva du bør spise og drikke for å bidra til å få i deg nok jod og kalsium.