Derfor trenger du «3 om dagen»

Visste du at helsemyndighetene anbefaler deg å spise tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag?

Mange er glad i melk, yoghurt og ost, men visste du at det faktisk anbefales å spise tre porsjoner av dette hver dag? Melk og meieriprodukter er nemlig den største kilden til jod og kalsium i det norske kostholdet.

– Vi har lenge hatt et kostråd som anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. For noen år siden ble rådet spesifisert til tre porsjoner hver dag, altså «3 om dagen», for å bidra til at du får i deg nok jod og kalsium daglig, forteller Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

I tillegg til jod og kalsium får du i deg flere viktige næringsstoffer kroppen trenger, som b-vitaminer, fosfor og proteiner av god kvalitet. Helsemyndighetene anbefaler at du velger magre meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. Da kan du få i deg nok av de riktige næringsstoffene uten at det blir for mye fett og kalorier.

– La minst to av tre porsjoner være melk, syrnet melk eller yoghurt. En enkel måte å få i seg dette er for eksempel et glass melk til frokost, en yoghurt til lunsj og en brødskive med lettost til kveldsmat, sier Arnesen.

tine produkter 6-kopi.png
Kombiner gjerne yoghurt, kesam eller cottage cheese med musli og bær. Det høye proteininnholdet i disse meieriproduktene gjør at det metter godt. 

7 måter du kan få i deg «3 om dagen»

  1. Müsli eller frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
  2. Kaffe med melk
  3. Havregrøt med melk
  4. Smoothie med yoghurt 
  5. Et glass syrnet melk eller en liten yoghurt (125 g)
  6. Brødskive med to skiver lettost
  7. Bruk 100 gram cottage cheese i maten, salaten eller som pålegg, lag eggerøre/omelett med cottage cheese eller nyt en skål cottage cheese med bær til dessert eller mellommåltid.

 

TINE PRODUKTER 7-kopi.png
Et glass lettmelk eller en brødskive med lettost dekker én av tre om dagen.

 

Viktig for vekst og utvikling

I den landsdekkende  kostholdsundersøkelsen Ungkost 3 som ble gjennomført i 2015, kom det frem at barn og unge stadig får i seg mindre kalsium enn hva som er anbefalt. Dette skyldes hovedsakelig en nedgang i melkeinntak. Det at barn og unge ikke har tilstrekkelig med meieriprodukter i kostholdet, kan ha bekymringsfulle konsekvenser.

Både kalsium og jod er nemlig viktig for barns normale vekst og utvikling. Kalsium bidrar til å bygge et sterkt skjelett i barne- og ungdomsårene, og for å unngå sykdommer knyttet til skjelettet. Jod er sentralt for normal utvikling av hjernen og nervesystemet, og for normal energiomsetning og vekst gjennom livet.

Det å få i seg kalsium og jod er også viktig for den generelle befolkningen. Dette er bakgrunnen til at helsemyndighetene anbefaler deg å spise tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag.

Lettere å velge riktig

Det er Helsedirektoratet som står bak kostrådet om hvor mye melk og meieriprodukter vi bør få i oss daglig. For å gjøre det enda enklere å vite hvilke produkter det lønner seg å velge, har Opplysningskontoret for Meieriprodukter lansert et eget merke som kun gjelder melk og magre meieriprodukter. Se etter produkter med «3 om dagen» så vet du hva du bør spise og drikke for å bidra til å få i deg nok jod og kalsium.