Ernæringsfysiologens beste frokosttips

Sunn frokost med Skyr og bær

Det er ikke bevist at frokost øker forbrenningen eller at det er dagens viktigste måltid, men det er mange andre gode grunner til å spise frokost! Her får du ernæringsfysiologens beste frokosttips.

En godt sammensatt frokost smaker ikke bare godt, men den gir for mange en god start på dagen. Mange trenger påfyll av energi om morgenen for at kroppen skal føles klar for dagens oppgaver, men det er ikke vilkårlig hva du legger på tallerken.

Hvilken innvirkning frokosten har på helsa kommer først og fremst an på hva du spiser til frokost, og deretter hva du putter i kroppen resten av dagen. Om du nyter frokosten eller «presser i deg fordi du må» har også en påvirkning.

 – For mange av oss er det å ta seg tid til frokosten en utrolig god start på dagen, og forskning tyder på at frokosten er viktig spesielt for barn og ungdom, forteller klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør. 

Spis frokost – prester bedre?

De fleste kan muligens kjenne seg igjen i at foreldrene har mast om viktigheten av å spise frokost. Nettopp hvorfor dette er viktig har derimot flere begrunnelser.

Studier tyder på at det å droppe frokost kan gå utover både konsentrasjon, humør og læringsevne.

– Undersøkelser blant skoleelever viser at de som ikke spiser frokost presterer dårligere på skolen. Studier som oppsummerer internasjonal forskning, har vist at frokost påvirker de yngste barnas kognitive funksjoner. Med dette menes hjernens kapasitet til å oppfatte, bearbeide, lagre og gjengi informasjon. I tillegg påvirkes hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon, legger Sundfør til.

Husk! «Barna gjør som vi gjør, ikke som vi sier!»

Hva bør frokosten bestå av?

Det er ikke likegyldig hva man spiser til frokost. Hvis den er rik på raske karbohydrater, som siktet hvetemel og sukker, som gir kroppen rask energi, så forsvinner energien fort igjen. Viktigheten av å velge næringsrik frokost er derfor avgjørende.

– De fleste velger å spise sunn mat til frokost og nettopp derfor viser forskning at de som spiser frokost oftere får dekket sitt behov for vitaminer og mineraler, sammenlignet med de som ikke spiser frokost, forteller Sundfør.

Hvilke matvarer frokosten består av, har også betydning for både appetittregulering og metthetsfølelsen.

– Frokost som inneholder rikelig med langsomme karbohydrater som havregryn, fullkorn, frukt og grønt og en god porsjon protein er den beste starten på dagen, avslutter Sundfør.

Tips til en god hverdagsfrokost

Trenger du inspirasjon til gode frokoster som både holder på energien og som er enkle å lage? Her får du ernæringsfysiologens beste tips.

Grovt knekkebrød med mye frø, fullkorn og fiber, med proteinrikt pålegg og grønnsaker, og et glass lettmelk.

Kjøleskapsgrøt med Skyr, toppet med frukt, bær og nøtter.

Omelett med grønnsaker, grovt brød og et glass lettmelk.

Smoothie bowl laget med frokostyoghurt, med frosne bær eller frossen frukt og banan, toppet med nøtter og frø.