Slik får de barna til å spise mer grønnsaker

Sliter du med å få barna til å spise grønnsaker? Denne familien fant en enkel løsning som gjør at de små spiser mer grønt.

Alle med barn vet at det ikke alltid er enkelt å få dem til å spise grønnsaker. Zuleica og Joachim Crisostomo Jorddal har derimot et par triks i ermet som gjør at deres fireårige tvillinger, Leana og Serina, spiser mer grønnsaker.

– Vi tvinger dem aldri, men de skal alltid smake. Det er viktig, sier Zuleica som er mor til tvillingene. 

Kreative løsninger til kresne barn

Serina har både gluten- og melkeproteinallergi, og er også allergisk mot egg. Likevel er det Leana, som kan spise alt, som er mest kresen. 

– Du skulle kanskje tro det var Serina vi måtte ta mest hensyn til når det gjaldt mat, men når det kommer til å introdusere nye retter er det Leana vi må tenke på, sier Zuleica.

Mens Serina liker å hjelpe til på kjøkkenet, liker Leana å kose seg på sofaen.

kutte-gronnsaker.jpg
– Siden Serina hjelper til på kjøkkenet, tror jeg hun er mer åpen for nye smaker, sier mamma Zuleica.

Hemmelige grønnsaker i favorittsausen

Brokkoli er ingen favoritt hos hverken Leana eller Serina, men de får likevel jevnlig i seg grønnsaken. 

– Da jeg la brokkoli i handlevognen her om dagen kom det kjapt fra Leana; «Jeg liker ikke brokkoli». Til middag lagde jeg en pasta med fløtesaus og finrevet brokkoli i sausen. Da jeg spurte Leana etterpå om hun likte det sa hun «JA!». Så fortalte jeg henne at brokkolien fra butikken var i sausen. Da fikk jeg beskjed om at hun ikke likte det likevel, ler Zuleica.

Denne retten spiser de nå med glede hver gang de får den servert, også i dag. Rivjernet er med andre ord familiens bestevenn.

– Den fineste delen av rivjernet fungerer hver gang, og du kan rive absolutt alt. Om det er gulrot, stangselleri, løk eller paprika spiller ingen rolle. Å blande ulike grønnsaker sammen er også noe vi gjør, forteller Joachim.

De bruker det samme trikset også i andre sauser, som for eksempel en tomatsaus med halvparten grønnsaker og halvparten kjøttdeig. Denne bruker de i alt fra pasta bolognese og lasagne til gryter, tomatsaus og supper. Den lages i store mengder og fryses ned til dager der tiden ikke strekker til.

– Grønnsaker er også med på å sette smak og gjøre maten saftigere, legger han til.

Leana.jpg
Så lenge brokkolien ikke synes, går den ned på høykant.

Taco-trikset: Alt i én bolle

Når vi spør Leana og Serina hva favorittretten deres er, kommer svaret kjapt.

– Taco, sier de i kor.

– Jeg liker avokado, tomat, agurk, mais, kjøttdeig og masse ost, sier Serina.

– Jeg også. Avokado, mais, ost, agurk og tomat, sier Leana.

Når familien spiser taco, får ikke tvillingene velge grønnsaker selv. Her går alt som skal i tacoen i en stor serveringsbolle. Grønnsakene som jentene ikke synes er like fristende finhakkes eller rives.

– Ved å ha alt i en stor bolle får de ikke muligheten til å plukke ut det de ikke liker, og ved å finhakke og finrive får vi også gjemt det de egentlig ikke vil ha, som paprika og løk, forteller Zuleica.

Hun forteller at de gjør det samme når de lager salater.

– Alt går i en stor bolle, i tillegg har vi gjerne i noe frukt, som mango og eple. Det gjør smaken litt søtere og da spiser de gjerne mer, tipser hun.

Skulle det være måltider hvor jentene ikke spiser opp stekte eller kokte grønnsaker får de gjerne servert noen rå grønnsaker ved siden av, som snacktomater og gulrot.

– Jeg ELSKER gulrot, roper Leana.

 

Familiens favorittoppskrifter

1. Pasta med fløtesaus og brokkoli

Milde smaker gjør denne retten til en hverdagsfavoritt. Gjør retten vegetarisk ved å droppe baconet og bruke plantebasert fløte og buljong. Oppskriften gir 4 porsjoner.

pasta-brokkoli.jpg

Du trenger:

  • 1 brokkoli
  • 250 g bacon
  • 1 finhakket løk
  • 1,5 finhakket hvitløksfedd
  • 1,5 terning kyllingbuljong
  • 5 dl matfløte
  • Salt & pepper
  • Valgfri type pasta

Slik gjør du:

  1. Start med å finrive brokkoli på den fineste delen av rivjernet.
  2. Deretter steker du bacon sprøtt i en kjele.
  3. Tilsett finhakket løk og hvitløk i gryta med bacon.
  4. Når det begynner å frese litt i kjelen, smuldrer du i terningen med kyllingbuljong. Hell på fløte.
  5. La dette koke i noen minutter, og ha til slutt i finrevet brokkoli.
  6. Krydre med salt og pepper.

2. “One pot”-tomatsaus

Sausen kan du bruke til retter som pasta bolognese, lasagne og ulike gryteretter, eller bruke som base til en tomatsuppe. Tips! Er barna vare for grønnsaksbiter? Bruk stavmikser for å få en jevn saus. Oppskriften gir 4 porsjoner. 

Grønnsakssaus.jpg

Du trenger:

  • 1 pk. kjøttdeig
  • 1 finhakket løk
  • 1 finhakket hvitløksfedd
  • 1 finrevet gulrot
  • 1 finrevet stangselleri
  • 1 ss tomatpure
  • 2 bokser hakkede tomater
  • Finhakket frisk basilikum
  • Salt & pepper
  • 1-2 ts oregano

Slik gjør du:

  1. Brun kjøttdeig i en kjele mens du finhakker løk og hvitløk. Ha løk og hvitløk i kjelen.
  2. Riv gulrot og stangselleri på den fineste delen av rivjernet, og ha dette i kjelen.
  3. Tilsett tomatpure og hakkede tomater.
  4. Finhakk basilikum og rør inn i tomatsausen sammen med salt, pepper og oregano. 
  5. Kok opp og la deretter sausen småkoke i 20 minutter, eller så lenge du har tid til for mer smak.