Slik unngår du høstforkjølelsen

Vet du hvorfor det er viktig å bruke såpe når du vasker hendene?

Barn som nyser i papirtørkle.

De fleste vet at det er viktig å vaske hendene med såpe og vann, men vet du hvorfor såpen er så viktig? Svaret får du her, i tillegg til legens beste tips til å unngå årets høstforkjølelse.

Det begynner ofte med en lett kribling eller sårhet i halsen, etterfulgt av rennende nese og kanskje lett feber. De aller fleste blir forkjølet minst to ganger i året og høsten er en vanlig årstid for symptomer.

– Kaldt vær gjør at vi omgås mer innendørs i lengre perioder og med det øker også smitterisikoen for luftveisinfeksjoner. I tillegg lever virus lengre i kaldere temperaturer, sier allmennlege ved Aleris Frogner, Anders Albert Sandstrøm.

Vil du unngå høstforkjølelsen? Her er 3 gode råd fra legen:

  1. Vask hendene ofte. 
  2. Nys og host i papir eller i albuen. 
  3. Ikke ta på munn, øyene og nese. 

– Smitten overføres lett via hendene. Offentlige håndtak, rekkverk og lås berøres av mange og ofte. Derfor er det ekstra viktig å vaskene hendene ofte og jevnlig, spesielt for du skal redusere risikoen for smitte, forklarer Sandstrøm. 

Hvordan vaske hendene riktig? 

Håndvask.jpg
Husk å vaske hendene!

De fleste av oss har fått en god håndvaskrutine. Likevel er det lett å skli tilbake i gamle og dårlige håndvaskvaner. Trenger du en oppfrisking? Her er Palmolives håndvaskguide:  

Steg 1: Start med å fukte hendene med rent, varmt vann og bruk deretter nok såpe til å dekke begge hendene helt. FHI anbefaler  to pump med såpe i en håndflate. Mengden skal være tilstrekkelig til at begge hender dekkes, men dette vil avhenge av hendenes størrelse.

Steg 2: Gni hendene sammen, og bruk den ene hånden til å gni baksiden av den andre hånden med såpe. Ifølge FHI så finner man et fettløsende middel i såpe og når såpen kommer i kombinasjon med vann så løser dette opp løstsittende transiente bakterier sammen med skitt og organisk forurensning. 

Steg 3: Vask godt mellom fingrene på begge hender. 

Steg 4: Gni hendene sammen og rengjør mellom fingrene, før du gnir baksiden av fingrene mot håndflatene. 

Steg 5: Gni deretter tommelen med den andre hånden, og gjør det samme med den andre tommelen. 

Steg 6: Gni til slutt fingertuppene på håndflaten med den andre hånden, gjenta med den andre hånden og skyll med varmt vann. Hele denne prosessen bør ta minst 20 sekunder. 

Steg 7: Tørk hendene grundig med papir om du ikke er hjemme.