Riktig mat er viktig når du trener

Trener du mye? Det kan være grunnen til at du ikke løper fortere

Ved å legge ekstra fokus på kosthold og hvile, vil mange kunne oppleve god effekt på treningsøktene. Det er nemlig ikke utelukkende fysisk aktivitet som kan gi gode treningsresultater.

Når vi går mot våren øker treningslysten og motivasjonen for de fleste. Selv om du har vært flink til å trene over tid og gjennom året, opplever noen at når løpesesongen utendørs starter for fullt, er ikke formen der den bør være - til tross for mye trening.

Hvis du trener mye, men likevel ikke ser fremgang, kan det hende at du rett og slett har trent eller trener for mye. Frank-Idar Sande er utdannet fysioterapeut og jobber fulltid som personlig trener i SATS. Han understreker viktigheten av restitusjon. - For å få resultat av treningen er hvile like viktig som treningen i seg selv. Det er det som skjer mellom to treningsøkter som gjør at formen din blir bedre, sier Sande.

Frank-Idar Sande, personlig trener i Sats.
Frank-Idar Sande, personlig trener i SATS.

 

Ta pauser mellom øktene

Om man ikke hviler nok, går ikke det bare ut over fremgangen i treningen. Det kan være direkte skadelig ikke å ta nok pauser. – For lite hvile over lengre tid kan faktisk føre til tilbakegang i treningen. Det kan også resultere i skader, slitasje og smerter, sier Sande.

Spis nok karbohydrater

Hvor lenge man skal hvile avhenger av hvor mye og hardt du trener.

Når Sande snakker om hvile betyr ikke det at man skal ligge rett ut i sofaen hele dagen. Går man en rolig tur, er det fortsatt hvile. Man skal bare ta en pause fra treningen. Og man skal spise nok.

– Jeg kan ikke overdrive viktigheten av nok og riktig mat. Skal man ha gode resultater av treningen trenger man mye karbohydrater. Etter min erfaring er mange for forsiktige med karbohydrater, men når man trener er det superviktig, sier Sande og nevner i fleng: – Brød, poteter, ris, pasta og havregryn. Det er avgjørende for dine treningsresultater. Proteiner er også viktig, men de fleste får i seg nok proteiner hvis de spiser nok karbohydrat-rik mat.

Riktig påfyll 

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at kostholdet har mye nå si når du ønsker fremgang i treningen.
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at kostholdet har mye nå si når du ønsker fremgang i treningen.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør støtter viktigheten av kostholdet for fremgang i treningen.

– Riktig mat og drikke både før og etter trening er viktig selv om du «bare» mosjonerer. Det blir nemlig mye morsommere å trene når kroppen får riktig påfyll, sier Sundfør.

Hun foreslår som eksempel et glass skummet melk og en banan, en Skyr med kornblanding eller cottage cheese med syltetøy og en frukt, rett etter trening.