8 grønnsaker for deg som løper

et hjerteformet fat med forskjellige grønnsaker holdes frem. Treningsutstyr i bakgrunnen.

Grønnsaker er bra for kroppen og økt inntak gir et sunnere kosthold, men visste du at de både kan øke oksygenopptaket i kroppen og senke kolesterolet?

Når du skal løpe er det viktig med mat som gir energi. Behovet for både karbohydrater og protein øker noe når du trener mye, men kroppen er også avhengig av å få nok av alle vitaminene og mineralene for å kunne presterer på topp. Grønnsaker er gode kilder til mange av vitaminene som vi trenger daglig tilførsel av.

Sunn mat er langt fra kjedelig, og ved å fylle på med mer grønnsaker i kosten får du både fargerik og smaksrik mat som er godt for kroppen. Med ekstra vitaminer og minaraler får du også flere helsefordeler, så her er det bare å fylle opp tallerkenen.

Les også: Disse 10 matvarene bør du få i deg hvis du vil bli en bedre løper

Høsten er også grønnsakenes storhetstid, da er de på sitt aller beste når det kommer til smak. Les, lær og fyll opp handlekurven med mer av disse grønnsakene i høst:

1. Rødbeter

Rødbet.jpg

Rødbeter bør stå på toppen av listen over grønnsaker du skal spise. Ikke bare er rødbeter proppfulle av smak, flere studier viser at inntaket av rødbeter kan forbedre prestasjonen din. Rødbeter inneholder nemlig nitrat som øker oksygenopptaket i kroppen, dette gjør at musklene jobber mer effektivt. Så det er bare å begynne med rødbeter som pålegg, i salaten eller bake de i ovnen som tilbehør.

2. Avokado

Avocado.jpg

Mange bruker avokado som om det skulle være en grønnsak, men opprinnelig er det en frukt som vokser på trær. Du kan spise den rett ut av skallet, lage avokadotoast, bruke den i salater og desserter eller som tilbehør til taco som guacamole. Har du høyt kolesterol er avokado bra for deg fordi avokado senker det farlige kolesterolet, LDL-kolesterolet.

Avokado er ellers rik på sunne umettede fettsyrer og lett å ha med i matpakken som smart påfyll til kroppen.

Les også: Tre tips for å unngå hold når du løper

3. Sellerirot

Sellerirot.jpg

Rotgrønnsaker er fulle av smak og ekstra gode når de er bakt i ovnen eller som puré. Sellerirot er også blitt populær på middagstallerkenen som selleribiff. Den er full av kostfiber, inneholder lite kalorier, rik på C- og B-vitamin, i tillegg folat og kalium.

Har du høyt blodtrykk er sellerirot bra for deg, da mer kalium hjelper kroppen med å redusere blodtrykket.

Husk at KIWI PLUSS alltid gir deg 15 % bonus på frukt og grønt!

4. Gulrot

Gulrot.jpg

Gulrot inneholder mye A-vitamin som i tillegg til å være viktig for synet også er bra for immunforsvaret. Spiser du to gulrøtter om dagen dekker du dagsbehovet for A-vitamin, så det er ikke så mye som skal til.

Heldigvis er gulrot i butikk året rundt, men smaken er best på høsten.

5. Brokkoli

Brokkoli.jpg

Brokkoli er rik på vitamin A, C, K, E og B-vitaminet folat, og en god kilde til mineralene jern, kalsium, kalium, selen og magnesium, samt ulike antioksidanter. Med andre ord masse næringsrikt som kroppen trenger. Brokkoli bidrar også til å holde hjernen frisk da det inneholder glukosinolater, og en frisk hjerne ønsker vi jo alle sammen. Faktisk kan brokkoli “reparere” hjernen da det inneholder sulforafan som hjelper med å gjenoppbygge skadede nerveceller i hjernen, ifølge studier.

Les også: Slik spiser du riktig før og etter trening

6. Løk

Løk.jpg

Bruk mer løk for å heve smaken i middagsrettene. Forskjellige typer løk inneholder nemlig ulike svovelforbindelser som er bra for hjertet ved at de reduserer risikoen for at blodårene tetter seg. Ellers har løk et høyt innhold av fiber og forskjellige antioksidanter.

7. Tomat

Tomat.jpg

Tomat er enkelt å tilføre mer av i kostholdet ettersom det kan brukes til mye forskjellig. Fra supper og sauser til pålegg og fargerike salater, for ikke å glemme til fredagskosen med pizza eller i ratatouille en hverdag. Tomat er også rik på lykopen som reduserer ulike former for kreft, så ingen grunn til å styre unna. Visste du at det frigis mer lykopen når tomaten kokes som gjør at det lettere tas opp i kroppen?

8. Grønnkål

Grønnkål.jpg

Ingen grunn til å droppe kosen selv om man skal spise mer grønnsaker, for også andre grønnsaker enn poteter kan bli til chips. Som grønnkål og diverse rotgrønnsaker.

Grønnkål er full av næringsstoffer, den overgår faktisk de fleste andre grønnsaker. Kun én porsjon grønnkål, 100 gram, gir deg 150 prosent av dagsbehovet for vitamin C og 64 prosent av dagsbehovet for vitamin A. Bytt ut litt av salaten med grønnkål, så er du i mål.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har en doktorgrad i ernæring, og er kilden til helse- og næringsinformasjonen vi har omtalt i denne artikkelen. Du kan lese anbefalingene hennes i sin helhet samt se kildehenvisning i denne saken om grønnsakene du bør spise mer av.