Dette er matvarene du ikke trodde at du kunne fryse

Kan egg fryses? Hva med margarin eller smør? Her finner du tips til matvarer du kanskje ikke visste at du kan fryse ned.

I 2019 ble det kastet mer enn 417 000 tonn spiselig mat i Norge, og i 2020 ble det kastet omtrent 85 kilo spiselig mat per innbygger. Forbrukerne står for over halvparten av dette svinnet, og dagligvarebransjen og matprodusentene står for sin andel. Sammen kan vi gjøre en forskjell. 

Det er mange fordeler ved å fryse ned matrester; du kan spare både penger, tid og samtidig redusere eget matsvinn. Listen over matvarer som vi ofte putter i fryseren er lang, men det finnes også en rekke varer folk flest kaster til tross for at det kan fryses. Her finner du tips til matvarer du kanskje ikke visste at du kan fryse ned.

Ost
________________________

Har du ost du ikke rekker å spise opp? Eller har du kanskje kjøpt en stor ost og ønsker å ha ferdig revet ost lett tilgjengelig som varer lenge? Gulost kan fint fryses i opp til 6 måneder uten at smaken blir påvirket! Å fryse en hel ost er mulig, men konsistensen den får når den tiner kan gjøre det vanskelig å skjære den i skiver.

Riv heller osten og frys i for eksempel 250 grams-porsjoner, så har du til en hel grateng eller pizza. Dersom du har mye ost kan du gjerne fryse revet ost i større porsjoner, slik at du kan ta ut litt og litt ost når du trenger det. Perfekt å ta opp så mye du trenger til omeletter, toast og supper, og gjerne som tilbehør til taco.

Frystost.jpg
Riv osten før du fryser den og ta opp når du trenger til for eksempel pizza, omelett eller lasagne.

Revet ost tiner raskt og egner seg fint både rett fra fryseren og smeltet. Husk å oppbevare osten i tett emballasje slik at du hindrer at osten tar smak og lukt fra andre matvarer som oppbevares i fryseren.

Brunost kan også fryses

Brunost til overs? Har du lurt på hva du skal gjøre med brunostrestene når ikke det går an å skjære skiver lenger? Hakk opp brunostskalken, frys og bruk i for eksempel fløte- eller brun saus, viltgryte eller på havregrøt. Når du etterhvert har samlet nok skalker, kanskje du vil prøve å lage hjemmelaget prim?

Margarin og smør
________________________

Har du kjøpt inn for mye margarin til bakingen, og ser at du ikke vil klare å bruke det opp før holdbarhetsdatoen går ut? I slike tilfeller kan det lønne seg å fryse ned margarinen. Du kan tine opp margarin i kjøleskapet etter behov, og den vil få tilbake sin opprinnelige konsistens og egenskaper etter tining. Les mer om nedfryst smør og margarin her.

Les også:

Fryse-meieri-1.jpg


Slik bør du fryse disse meieriproduktene


Friske urter og krydder

________________________

Hvor mange av oss har ikke hatt urter som etter kort tid har visnet på kjøkkenbenken? Et godt tips er å kutte urtene i små biter og legge dem i fryseposer eller en liten boks i fryseren. På denne måten beholder urtene både smak og konsistens. Du vil også spare tid neste gang du skal lage mat og ønsker å tilsette retten urter.

Urter
Med ferdig oppkuttede urter i fryseren sparer du både tid og penger.

Potet
________________________

Om du ikke vil spise restene av potetene dagen etter, kan også de fryses ned. Skrell dem og del dem i mindre biter, så kan de varmes og knuses med litt melk og margarin i en gryte, så har du potetmos. Du kan også tine dem i kjøleskap over natten og varme dem i ovnen med olje og krydder.

Egg
________________________

Ja, du kan faktisk fryse egg! Det stemmer at du ikke burde fryse egg med skallet på, da dette kan resultere i at egget sprekker i fryseren. Men du kan røre sammen egg i en lufttett plastboks og fryse dem ned. På den måten kan du ta frem boksen fra fryseren når du ønsker for å lage omelett eller en eggerøre. Dersom du er glad i å bake kan du fordele plomme og eggehvite i hver sin beholder eller frysepose, og fryse ned for lenger holdbarhet. Da har du eggehvitene klare til neste bakst! 

Kokt pasta
________________________

Det er ofte vanskelig å beregne korrekt mengde pasta til middagen. Har du laget for mye kan du helle litt olivenolje over pastaen mens den fortsatt er varm, og deretter la den kjøle seg helt ned. Ha pastaen over i en frysepose og legg den i fryseren. Når du skal bruke pastaen kan du la den tine i kjøleskapet, varme den i en ferdig saus eller i mikrobølgeovnen. 

Avokado
________________________

Viste du at ingen i hele verden spiser mer avokado enn nordmenn? Det er ikke alltid man har en spisemoden avokado for hånd, og mange har nok latt en avokado ligge litt for lenge på benken slik at den blir overmoden og må kastes. Trikset er å fryse ned avokadoen før dette skjer. Del den i to, i terninger eller mos fruktkjøttet, før du lagrer den i en frysepose i fryseren.

Kaffe
________________________

Har du laget for mye kaffe? Ikke hell den i vasken! Frys den i en isbitform og legg den i fryseren. Isbiter laget på kaffe er supre å lage iskaffe med, for da slipper du at isbitene vanner ut iskaffen når de smelter.

kaffe isbiter
 Isbiter av kafferester kan puttes rett i iskaffen eller tines til sjokoladeglasuren.

Slik lager du iskaffe på fire måter

Vaffelrøre
________________________

Har du rester av vaffelrøre eller pannekakerøre du ikke får brukt opp? Hell den over på tomme, rene melkekartonger og frys den. Husk at væske utvider seg i frossen tilstand, så det er lurt å ikke fylle kartongen helt opp for å unngå at kartongen sprekker.

Lurer du på hvor lenge maten holder seg i fryseren? Se her.