Er økologisk bomull bedre enn vanlig bomull?

Økologisk bomull frontes som mer miljøvennlig enn «vanlig» bomull. Men er det faktisk bedre for miljøet, og hva er egentlig forskjellen på de to?

Mange er opptatt av å vite hvor og hvordan produktene de kjøper er produsert, og produsentene følger opp. Men i en tid der alle snakker om bærekraft er miljørelaterte ord blitt brukt på en slik måte at de begynner å miste sin verdi, og «økologisk» er et av disse ordene. Men det betyr ikke at det er verdiløst. Tvert imot, og særlig ikke når det gjelder bomull. I 2020 strammet også Forbrukertilsynet inn reglene for markedsføring av klær og tekstiler, og hva som er tillatt å påstå om miljøfordeler.

De dårlige nyhetene

Nesten halvparten av alle nye klesplagg som produseres i dag er laget av bomull. Denne bomullen dyrkes på kun 2,5 prosent av all dyrkbar mark i verden. Likevel står konvensjonell bomull (ikke-økologisk) for hele 16 prosent av det globale forbruket av insektsprøytemidler, og opptil 6% av sprøytemidler generelt (pesticider). Dette er dårlig nytt for både miljøet og menneskene som jobber i produksjonen. Hvert år blir millioner av jordbruksarbeidere forgiftet av sprøytemidler.

Bomull er også en tørst plante, og det kreves enorme mengder vann i produksjonen. Ifølge denne beregningen kreves det fra 6000 liter vann og oppover for å lage 1 kg bomullstekstil. Samtidig produseres majoriteten av bomullsplanter i land med utfordrende tørkeproblematikk og klimaforandringer.

I tillegg er 95 prosent av alle bomullsfrø genmodifiserte, noe som bringer med seg en hel rekke andre problemer, blant annet knyttet til gjeldsproblematikk for småbønder. Enn annen utfordring er at den dyrkes som monokultur.  Monokultur en jordbruksmetode som, til tross for positive sider, også kan føre til utpining av jorden og gi usikkerhet ved uår eller dårlige avlinger, samt svingninger i markedsprisene.

De gode nyhetene

Klar for å avskrive bomull for evig tid? Det finnes heldigvis håp. For selv om økologisk jordbruk også har sine utfordringer – det er blant annet mindre arealeffektivt, dyrt, og rett og slett mer krevende å få til – så gjelder det å ikke la det beste være det godes fiende. For økologisk bomull er mindre miljøskadelig enn konvensjonell bomull. På mange måter.

I økologisk bomullsjordbruk er det ikke tillatt med farlige kjemikalier og sprøytemidler. Det er bedre for både mennesker, dyr og miljø, og ikke minst deg som skal bruke plagget. Videre kan bøndene selv velge hvilke type frø de skal dyrke, satse på større artsmangfold og drive vekseljordbruk som både ivaretar jordsmonn og kan gi større økonomisk sikkerhet.


Se etter dette symbolet neste gang du handler bomullsplagg

Bomullsundertøy fra Pierre Robert
Alt bomullsundertøy fra Pierre Robert er GOTS-sertifisert.

Global Organic Textile Standard (GOTS) er en sertifiseringsordning for økologisk bomull. I tillegg til å stille strenge krav til selve dyrkningsprosessen, stiller GOTS omfattende miljøkrav gjennom hele produksjonen. GOTS stiller også krav til menneskerettigheter og arbeidsvilkår.

Dette innebærer GOTS-sertifiseringen:

  • Minst 70 prosent økologisk innhold i ferdig produkt
  • Betydelig mindre vann- og energikrevende produksjon
  • Ingen farlige sprøytemidler, fargestoffer eller andre kjemikalier
  • Kontroll på og rensing av utslipp og avfall i produksjonen
  • Bedre beskyttelse av jordsmonn under dyrkingen av bomull
  • Bedre rettigheter og ordnede arbeidsforhold for både bønder, jordbruksarbeidere og fabrikkarbeidere

Flere detaljer om kravene til GOTS kan du lese her.

Alt bomullsundertøy fra Pierre Robert er laget av myk, GOTS-sertifisert økologisk bomull. Nå lanseres en ny Cotton Lingerie-kolleksjon til dame, med bred og flatterende strikk i livet. Velg blant high waist, boxer og string. Undertøyet kan vaskes på 60 grader og det tåler også tørketrommel. Undertøyet kommer i  3-pk til en fast, lav KIWI-pris.
Alt bomullsundertøy fra Pierre Robert er laget av myk, GOTS-sertifisert økologisk bomull. Nå lanseres en ny Cotton Lingerie-kolleksjon til dame, med bred og flatterende strikk i livet. Velg blant high waist, boxer og string. Undertøyet kan vaskes på 60 grader og det tåler også tørketrommel. Undertøyet kommer i  3-pk til en fast, lav KIWI-pris.

 

Kilder:

https://global-standard.org/

https://goodonyou.eco/

https://www.grontskift.no/materialer/okologisk-bomull/

https://www.bistandsaktuelt.no/mat-og-jordbruk-utviklingspolitikk-verden/vil-ha-norge-ut-av-monsanto/186670

https://www.greenpeace.org/static/planet4-international-stateless/2015/11/7cc5259f-twenty-years-of-failure.pdf 

Tall og informasjon i denne artikkelen er kommunisert til KIWI av Pierre Robert