Dette betyr vaskesymbolene

Dette skjer når du vasker klærne feil

Det er smart å ta en kikk på vaskelappen på klærne før du legger dem i vaskemaskinen. Feil vask kan i verste fall ødelegge favorittplagget ditt helt.

Klesvask er i utgangspunktet ikke så komplisert, men fyller du maskinen for full eller vasker tøyet på feil temperatur, kan det gå galt. Plutselig passer den fine blusen din best til minstemann i huset eller favorittgenseren av ull blir til en tovet klump. 

Ull tåler varme

På denne vaskelappen er symbolene forklart - men det er ikke alltid man er like heldig.
På denne vaskelappen er symbolene forklart - men det er ikke alltid man er like heldig.

– Klær av naturmateriale er mest utsatt for krymping. Det vil si plagg av bomull, ull og lin. Syntetiske stoffer krymper derimot lite, men en grei huskeregel er å alltid sjekke vaskelappen for anbefalinger fra produsenten, sier vaskeekspert Malin Skaar i Orkla. 

Ull er de fleste klar over at de må være litt forsiktig med, men materialet tåler ifølge Skaar egentlig ganske høy temperatur. Det forutsetter imidlertid at ulltøyet ligger helt stille, og det gjør det jo ikke i vaskemaskinen. 

Plagget toves

– Ved høy temperatur kombinert med mekanisk bearbeiding og veksling mellom varme og kalde temperaturer, blir ull tovet. Det samme kan skje dersom det er mange plagg i vaskemaskinen samtidig, forklarer hun. 

Ull tover seg sammen ved at fibrene påvirkes av statisk elektrisitet som oppstår når fibrene beveger seg mot hverandre. Toveprosessen får ullfibrene til å filtrere seg i hverandre slik at de danner en tett filtmatte av ull. 

– Når et ullplagg er tovet kan det ikke strekkes ut igjen, men blir fortettet og mister sin elastisitet, sier Skaar. 

Kan vaskes kaldere

Hvis klærne ikke er så skitne, skåner du både plagget og miljøet ved å vaske på en lavere temperatur enn vaskelappen sier.
Hvis klærne ikke er så skitne, skåner du både plagget og miljøet ved å vaske på en lavere temperatur enn vaskelappen sier.

Temperaturen på vaskelappen angir maks temperatur du bør vaske tøyet på, men det er ingenting i veien for å vaske det på lavere temperatur enn angitt. 

– Dersom plagget ikke er veldig skittent og ikke har vært tett inntil kroppen, kan du fint vaske det på lavere temperatur. Det å bruke kaldt vann i stedet for varmt er en stor besparelse med tanke på bruk av ressurser, og du skåner naturen ved å vaske plagg som ikke er skitne med lavere temperatur eller sjeldnere, sier Skaar.  

Ofte vil det være nok å lufte plagget etter at du har hatt det på deg en gang. Har du bare fått en liten flekk på tøyet, kan du også gjerne forsøke å vaske det vekk med litt såpe og vann før du putte hele plagget i vaskemaskinen.  

Skinn må renses

Noen ganger dukker det opp klær i skittentøyskurven som ikke skal vaskes i vaskemaskin, men renses. Dette kan jo oppleves som litt upraktisk, men det kan være risikabelt å likevel vaske plagget. 

– En del plagg tåler nok skånsom finvask selv om det står at de skal renses, men du tar en sjanse ved å prøve. Årsaken til at plagget skal renses kan for eksempel være at det er sydd på en slik måte at det vil miste sin fasong ved vask. Det kan også være detaljer inni eller utenpå plagget som blir ødelagt, slik som på dressjakker, kåper og frakker, forteller Malin Skaar. 

 Disse plaggene har gjerne fôr og skulderputer som ikke tåler å spinne rundt i vaskemaskinen med såpe og vann. 

– Heller ikke skinn tåler vask. Skinnet vil da bli stivt og kan krympe, dra seg eller bli skjoldet.

Her er noen av de vanligste vaskesymbolene du bør kjenne til:

 

Dette er noen av de vanligste vaskesymbolene
Dette er noen av de vanligste vaskesymbolene