• TV

Tabasco-ekspert Gary Evans avslører gjerne hva som er den beste måten å bruke den legendariske chilisausen på. Det innebærer ikke å dryppe den over maten.

Den lille Tabasco-flasken er velkjent for de fleste, og den finnes i mange kjøkkenskap over hele landet. For noen står den der som et litt skremmende produkt, som kun tas frem når en oppskrift krever det, mens andre nærmest dynker maten sin med Tabasco for å gjøre den så sterk som mulig. 

I maten – ikke på

Rådet fra Tabasco-kokk Gary Evans er å bruke den ofte, men med måte. 

– Tabasco-sausen er veldig sterk alene. Bruker du den i små mengder i maten, vil du derimot kjenne at den tilfører retten mer smak og dybde, sier Evans. 

Han mener mange bruker for mye Tabasco, noe som resulterer i at maten blir for sterk.

– Hemmeligheten er å bruke den i maten og ikke . Da blandes smakene godt sammen.

Det tar hele 5 år å lage en flaske med Tabasco. Selve sausen er laget på kun tre ingredienser, og oppskriften har vært uforandret siden 1868.
Det tar hele 5 år å lage en flaske med Tabasco. Selve sausen er laget på kun tre ingredienser, og oppskriften har vært uforandret siden 1868.

Til kjøtt og fisk

Tabasco inneholder kun tre ingredienser – Tabasco chilipepper, salt og eddik – og det tar hele fem år å lage innholdet i en flaske. 

Sausen kan du bruke både på fisk, skalldyr, kjøtt, salater og i drikke. Prøv for eksempel med noen dråper Tabasco i skagenrøre, og du vil oppleve at den får frem de naturlige smakene i ingrediensene på en helt ny måte. Se hvordan i videoen øverst på siden!

Er du ute etter en litt sterkere rett, kan det anbefales å lage kreolske grillspyd med scampi og kylling og servere det med en sterk saus med Tabasco:

Prøv også Tabasco sammen med spekeskinke, og du vil oppleve at sausen setter en ekstra spiss på den gode saltsmaken i spekeskinken:

VIDEO/OPPSKRIFT 

Lang historie

Oppskriften på Tabasco-sausen ble utviklet av Edmund McIlhenny på Avery Island i Louisiana i 1868. Han hadde fått noen Tabasco chilipepper-frø som han plantet i hagen sin, og da disse vokste opp begynte han å eksperimentere med en saus laget av chilien. Han blandet den med salt og lot blandingen ligge på krukker, glass og tønner i en måned før han tilsatte eddik og satte sausen tilbake til lagring. Dermed var Tabasco-sausen født.  

Sausen lages fremdeles på Avery Island og eies fortsatt av familien McIlhenny.