Kjapt og godt til middag

Seks ting vi gjerne lurer på om den «mystiske» sausen Sriracha

Det er ikke uten grunn at Sriracha er blitt en av verdens mest populære chilisauser, men for mange er den fortsatt litt ukjent. Her får du svar på seks spørsmål om sausen, slik at du selv slipper å spørre.

Vi mennesker er veldig forskjellige når det gjelder hvor sterk mat vi liker. Mens noen helst vil kjenne at det virkelig brenner på tungen, syns andre det kan bli for mye med en mild tacosaus.

Hvis du er ute etter noe som kan sette ekstra smak på maten, passer Sriracha perfekt enten du lager sjømat, suppe, burger eller salatdressing.

Sterk og søt på samme tid 

Det er ikke uten grunn at Sriracha er blitt en av verdens mest populære chilisauser.  Sausen er fermentert og har en mild chilismak. Men samtidig som den er sterk, er den også litt søt. Dette gjør at den for noen kan oppleves som en litt sterk ketchup.

Hemmeligheten bak en virkelig god, sterk saus er nemlig ikke at den er så sterk som mulig, men at den smaker ekte chili og tilfører maten akkurat det lille ekstra du er ute etter. 

Go Tan Sriracha kan brukes i alt fra dip og dressing, til marinader, supper, sauser og gryter.
Go Tan Sriracha kan brukes i alt fra dip og dressing, til marinader, supper, sauser og gryter.

Her finner du svaret på seks ting du kanskje lurte på om Sriracha: 

1. Hvordan uttales Sriracha?

Svar: Sriracha uttales omtrent som det skrives. Del ordet opp i tre tydelige stavelser, slik at du sier «Sri-ra-cha».

2. Er Sriracha en ketchup?

Svar: Nei, Sriracha er ikke en ketchup. Det er en sterk chilisaus laget av solmoden chili, eddik, hvitløk, sukker og salt.

3. Hva passer Sriracha til?

Svar: I Thailand brukes Sriracha først og fremst som dipp-saus for sjømat og vårruller, men sausen kan brukes til mye mer. Bruk den for eksempel i marinader, supper, sauser og gryter. Du kan også blande den med majones, rømme eller yoghurt, så får du en god dressing til blant annet burger og salater.

Eller hva med å lage en kjapp og smakfull omelett med Sriracha? Se oppskrift her

Sriracha-omelett med spinat og mozzarella er en kjapp og smakfull middag.
Sriracha-omelett med spinat og mozzarella er en kjapp og smakfull middag.

4. Hvor sterkt er Sriracha?

Svar: Sausen er mye mindre sterk enn en jalapeño, og den er verd et forsøk hvis du syns Tabasco er for sterkt. Likevel er den absolutt sterk nok til at det river godt hvis du ikke blander den ut i en dressing eller dip.

5. Hvor kommer navnet Sriracha fra?

Svar: Sriracha-sausen er oppkalt etter kystbyen Sri Racha i Thailand.

6. Hva er forskjellen på Sriracha og en hot saus?

Svar: Det finnes mange varianter av sterke sauser i butikken, og Sriracha er en av dem. Smaken vil variere fra saus til saus, og i akkurat denne er det chili og hvitløk som spiller hovedrollene.

Har du en travel hverdag, men likevel ønsker deg en kjapp og god middag? Da kan du jo prøve en av disse oppskriftene neste gang? 

Asiatisk Sriracha-suppe med torskefilet.
Asiatisk Sriracha-suppe med torskefilet.

Se oppskrift her

Asiatisk mango- og ruccolasalat i pita med sprøstekte bønner.
Asiatisk mango- og ruccolasalat i pita med sprøstekte bønner.

Se oppskrift her