Derfor bør du ty til ull når du skal spare på strømmen

Dame i ullsinglet og ullgenser.

Når strømprisene stiger frister det å skru ned temperaturen i hjemmet. For å unngå at kroppstemperaturen synker i takt med utgiftene, kan det være lurt å investere i ull. Les hvorfor her.

Det er naturlig å ville justere termometeret nå som strømprisene stiger. I en gjennomsnittlig norsk bolig går nemlig 60 prosent av forbruket til oppvarming. Hvis du senker termostatet med en eller flere grader, vil derfor sparepotensialet være stort. Men selv om økonomien blir bedre, er det ikke særlig hyggelig å gå frysende rundt i eget hjem.  

Budskapet er egentlig enkelt – ved lavere innetemperatur vil ull hjelpe med å holde deg varm. Det er ingen andre tekstilfibre som klarer å varmeisolere kroppen like effektivt som ull, sier ansvarlig for Pierre Robert Wool Collection, Karen Petersen.

Hun legger til at mange forteller at de “bor i” ulltrøyene gjennom vinteren. 

De bruker dem hver dag, hele dagen – også om natten. Selv om de er tynne, så luner de godt, og det at de er tynne og myke gjør at man kan bruke dem under bluser, skjorter eller andre tykkere overdeler.

Pierre Robert produkter-kopi.png
Pierre Robert sine baseplagg i merinoull for både kvinner, menn og barn finner du i hyllene hos KIWI.

Mange fordeler med ull 

Strukturen i ullfibrene gjør at det dannes luftlommer. Disse luftlommene varmes opp av din egen kroppsvarme, og holder deg ved en behagelig temperatur. Dette medfører også at ull absorberer fuktighet, og varmer seg selv hvis den blir våt. I praksis fører ull fukt bort fra huden slik at du holder deg tørr.   

Særlig merinoull, som er mykere enn mange andre grovere ulltyper, er godt egnet til sokker, undertøy og trøyer som skal brukes rett på huden. Det å holde seg tørr er en viktig del av det å holde seg varm. 

Ull har også den fordelen at det ikke behøver å vaskes like ofte som andre plagg. Det er naturlig bakteriehemmende, og i stedet for å vaske ullplagg mellom bruk så kan den ofte luftes og legges tilbake i skapet. Ull er til og med «flammehemmende» i den grad at ull er relativt vanskelig å antenne, i motsetning til mange syntetiske materialer. Vår klare anbefaling for barn er derfor å kle dem i ull, særlig om de oppholder seg i nærheten av en peis eller stearinlys, avslutter Petersen. 

Ull holder deg altså ikke bare varm i et kaldt hjem eller på hytta, men også på trening, tur i marka og i barnehagen.