Glattisen som ligger over landet skaper trøbbel for alle og kan være risikabel å ferdes på - både for store og små. Da kan gamle ullsokker komme godt med.
– Det er viktig at barn lærer å holde balansen på isete underlag, men når for eksempel hele lekeplassen er belagt med ishålke så kan det være greit med noen hjelpemidler. Hvis du trer et par gamle ullsokker utenpå skoene, blir det faktisk lettere å gå, sier ansvarlig for sokker hos Pierre Robert, Eline Christoffersen.
Ullfibrene vil «klistre» seg til isen og skape et feste. Det er i tillegg mer behagelig enn brodder, som kan være vanskelige å bli vant med. Isen er like glatt om du har levd kort eller lenge, så dette vinter-trikset anbefales til alle. Også til de som anser seg selv som stødige folk.
– Det er viktig å få med at dette er et tips for gamle, slitte ullsokker. Gjerne et par i stor størrelse slik at de er lettere å få over skoene. Kjøper du nye sokker til dette formålet så må du regne med at de blir både skitne og hullete, og det er verken bærekraftig eller særlig smart for lommeboken, understreker Christoffersen.
Det beste for både deg og miljøet er altså å blåse nytt liv i ullsokkene som synger på siste vers, og dermed slippe å måtte kaste dem med det første.
Flere fordeler med ullsokker
Men ullsokker er selvsagt ikke bare praktisk som «klister». Ull har helt spesielle varmeisolerende egenskaper og holder varme i små luftlommer som oppstår på grunn av ullfiberens krusete struktur. Ull hjelper deg også å regulere temperaturen slik at du ikke blir for varm.
– Om vinteren vil du merke vesentlig forskjell om du har på deg ull- eller bomullssokker. Ull er ikke bare bedre på å holde på varme, men det er vel så viktig at ull transporterer fukt bort fra huden. Våte føtter betyr kalde føtter, og ull kan holde på mye væske før den føles våt og du begynner å fryse. Ull vil dessuten fortsette å varme, selv om den blir våt. Bomull vil på sin side bli «søkkvåt» - og en bomullssokk vil ligge som en kald klut rundt foten, forteller Christoffersen.
Ull har i tillegg antibakterielle egenskaper som gjør den svært godt egnet til føttene. Det hindrer vond lukt, og sammen med at huden holdes tørr kan det hjelpe mot eller forhindre gnagsår.
– Bomull har mange fine egenskaper og er flotte i vår- og sommerhalvåret. I vårt klima er det imidlertid ull som gjelder om vinteren. For små barn er det særlig viktig å ha på ullsokker, da de er mye ut og inn i vekslende temperaturer og kan lett bli våte på beina. Rådet gjelder likevel alle, bruk ull om vinteren!
Viktig å velge riktig
Skal sokkene brukes rett på foten og i sko, bør de sitte godt på foten og helst være strikket i tynn merinoull. For å sikre at sokkene har riktig passform så bør de inneholde elastan. Er det ekstra kaldt og du har plass i støvlene kan det være fint å bruke et lag nummer to. Disse kan gjerne være tykkere og i et grovere garn, typiske «raggsokker».
– Nå som mange har senket innetemperaturen er det dessuten lurt å ha ullsokker til innendørsbruk, enten du er heldig og har noen fine hjemmestrikkede varianter, eller kjøper deg noen par i tykk og deilig kvalitet, avslutter Christoffersen.
4 grunner til velge ullsokker
- Tynne ullsokker holder føttene varme, men ikke for varme.
- Ullsokker holder føttene tørre, og vil fortsatt varme deg om du våt.
- Ull har antibakterielle egenskaper.
- Ullsokker kan bidra til å forhindre gnagsår.