Ingefær – roten til mye godt

Foto: Gry Traaen

Visste du at ingefær er en gammel medisinplante og at ingefær-te med ingefær, honning og vann demper forkjølelsesplager og renser kroppen?

– Tørket ingefær lukter egentlig veldig spesielt: sement, støv, rå kjeller, gammel skuff, søtlig sitrus og innestengt. Fersk ingefær har langt friskere smak, sier smaksdommerne Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken.

De vet bedre enn de fleste hvordan lukt og smak er koblet sammen, og kan godt si at noe smaker diesel eller fjøs, selv om de aldri har smakt diesel og fjøs.

juleprisbanner

Hvordan få huset til å dufte av ingefær?

Forestill deg julen uten de klassiske juleduftene. Hva er vel jul uten duften av krydder? Ingefær hører absolutt julen til og brukes i blant annet pepperkaker og ingefærsnitter. Vi spiser også mye fersk syltet ingefær til sushi – kanskje en god ide nå i førjulen! Ellers kan du bruke ingefær i ostekaker, gulrotsuppe, raspet i salaten og i hjemmebakt brød.

Prøv ut KIWIs juleoppskrifter med ingefær:

  1. Varm appelsindrikk med ingefær
  2. Ribbenstek med hasselbackpoteter og ovnsbakt kålsalat
  3. Rødløksmarmelade
  4. Julekrydret ribbe med eplemost og ovnsbakte grønnsaker

Lukt- og smaksekspertene

Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken jobber som sensoriske dommere ved Nofima på Ås.

Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken har begge spesielt godt utviklet luktesans og jobber som sensoriske dommere (smaksdommere) ved Nofima på Ås. Der lukter, smaker og bedømmer de produkter og ingredienser i forbindelse med forskning og produktutvikling.