Hennig-Olsen is-skole

Fire gode og enkle juledesserter med is

Iskrem er en perfekt avslutning på julens middager. Få fire gode og enkle juledesserter med is, og kokkens beste tips til hvordan du får iskremen til å smake enda bedre.

Uansett hvilken iskremdessert du velger å gå for i julen er det greit å vite at temperering er avgjørende for en optimal iskremopplevelse. Temperaturen påvirker nemlig både lukten, konsistensen og smaken på isen.

– Jo kaldere isen er, jo dårligere kommer smaken frem, forteller iskokk Trond Wøien hos Hennig-Olsen Is.

Unngå rask tining

Ifølge iskokken er den beste tempereringsmetoden for fløteis å sette den en halvtime i kjøleskapet.

– Da smeltes isen jevnt og kontrollert, og konsistensen blir nydelig. Tiner du isen raskt, som for eksempel i mikrobølgeovnen, kan du risikere at den plutselig er helt smeltet eller veldig smeltet på et lite område, sier han.

Så lenge bør isen tempereres 

Hvor lenge du bør temperere isen før servering, avhenger av hva slags is du har kjøpt.

For vaniljeis, yoghurtis og sorbet passer det med 20 minutter i kjøleskapet, for vegansk is holder det med 15 minutter, mens hjemmelaget is ofte kan spises med en gang.

– I tillegg til at det gir en bedre smaksopplevelse, er det lettere å lage iskuler og porsjonere iskrem som har fått stå noen minutter på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, forteller iskokk Trond Wøien.

4 enkle juledesserter med is

Is er en perfekt avslutning på et godt julemåltid. Her får du fire forslag til enkle og gode juledesserter med is.

1. Opp-ned-iskake i vinterdrakt
________________________

Opp-ned-iskake i vinterdrakt

Du trenger: 1 boks Sørlandsis Vanilje, 1 boks Sørlandsis Krokan, 1 pk kokosmasse, 1 pk marengstopper, kakestrøssel.

Slik gjør du:  Snu vaniljeisen opp ned på et avkjølt fat, dette gjør at iskremen fester seg og ikke sklir rundt. Legg kuler av Sørlandsis Krokan på toppen, og dryss over "snø" i form av kokosmasse, samt hvit pynt som marengstopper og kakestrø eller marshmallows. Sett kaken i fryseren eller rett på bordet for servering! 

2. Multeis med pepperkakekrønsj
________________________

Multeis med pepperkakekrønsj

Du trenger: 1 boks Inspira Multeis, 0,5 boks pepperkakehjerter, 1 pk kremfløte, klementiner til pynt.

Slik gjør du: Legg multeis, knuste pepperkaker og pisket krem lagvis i glass. Pynt med skiver av klementin og grønne urter om du ønsker det.

3. Superenkel pepperkakesandwich
________________________

Superenkel pepperkakesandwich

Du trenger: Sørlandsis med krokan, 1 boks pepperkaker

Slik gjør du: Hvelv isen over på en skjærefjøl og skjær 2 cm tykke skiver av isen. Bruk en pepperkakeform til å stikke ut ishjerter som du legger mellom to pepperkaker. Finhakk eller knus et par pepperkaker til pulver. Vend ishjertene i smulene og legg i fryseren på et bakepapir frem til de skal serveres.

4. Cookie Dough-is med kaffe mocha-saus
________________________

Cookie Dough-is med kaffe mocha-saus

Du trenger: 1 boks Inspira Coocie Dough, 1 boks Hennig-Olsen Sjokoladesaus, 2 dl sterk kaffe,1 pakke Bixit-kjeks, 2 dl kremføte.

Slik gjør du: Finn passende porsjonsglass som settes kaldt. Lag kaffesaus ved å kombinere sterk kaffe med Hennig-Olsens sjokoladesaus. Pisk krem av fløte. Legg knuste kjeks i bunnen og legg lag med iskrem, saus og krem oppover i glasset. Server og nyt!