Hennig-Olsen is-skole

Fem gode og enkle juledesserter med is

Iskrem er en perfekt avslutning på julens middager. Få fem gode og enkle juledesserter med is, og kokkens beste tips til hvordan du får iskremen til å smake enda bedre.

Uansett hvilken iskremdessert du velger å gå for i julen er det greit å vite at temperering er avgjørende for en optimal iskremopplevelse. Temperaturen påvirker nemlig både lukten, konsistensen og smaken på isen.

– Jo kaldere isen er, jo dårligere kommer smaken frem, forteller iskokk Trond Wøien hos Hennig-Olsen Is.

Unngå rask tining

Ifølge iskokken er den beste tempereringsmetoden for fløteis å sette den en halvtime i kjøleskapet.

– Da smeltes isen jevnt og kontrollert, og konsistensen blir nydelig. Tiner du isen raskt, som for eksempel i mikrobølgeovnen, kan du risikere at den plutselig er helt smeltet eller veldig smeltet på et lite område, sier han.

Så lenge bør isen tempereres 

Hvor lenge du bør temperere isen før servering, avhenger av hva slags is du har kjøpt.

For vaniljeis, yoghurtis og sorbet passer det med 20 minutter i kjøleskapet, for vegansk is holder det med 15 minutter, mens hjemmelaget is ofte kan spises med en gang.

– I tillegg til at det gir en bedre smaksopplevelse, er det lettere å lage iskuler og porsjonere iskrem som har fått stå noen minutter på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, forteller iskokk Trond Wøien.

5 enkle juledesserter med is

Is er en perfekt avslutning på et godt julemåltid. Her får du fem forslag til enkle og gode juledesserter med is.

1. Multeis med pepperkakekrønsj

Multeisdessert .jpg

Du trenger: 1 boks Sørlandsis Inspira Multeis, 0,5 boks pepperkakehjerter, 1 pk kremfløte.

Slik gjør du: Legg multeis, pisket krem og knuste pepperkaker lagvis i glass. 

2. Pepperkakesandwich 

Slik lager du pepperkakesandwich. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis (for eksempel Triocolor eller Duo med vanilje- og sjokoladesmak uten tilsatt sukker), 1 boks pepperkakehjerter.

Slik gjør du: Legg en liten kule iskrem mellom to pepperkakehjerter og klem dem sammen til en fin sandwich. Bruk en kniv til å jevne ut kantene. Legg iskremsandwichene tilbake i fryseren og ta ddem frem til servering.

3. Krydret iskrem med blåmuggost og pepperkaker

Slik lager du krydret iskrem med blåmuggost og pepperkaker. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis (for eksempel Sjokolade eller Duo med vanilje- og sjokoladesmak uten tilsatt sukker), 1 boks pepperkakehjerter, 1 blåmuggost.

Slik gjør du: Legg pepperkaker på en tallerken eller i en skål. Legg en kule temperert is på pepperkakene og smuldret blåmuggost på toppen.

4. Snømann med vaniljeis

Slik lager du snømann med vaniljeis. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks vaniljeis (For eksempel Sørlandsis Vanilje eller Inspira Vanilje), 1 pk kokosmasse, 1 stk iskjeks til hatt, mørk sjokolade til øyne og knapper, 1 stk rød sløyfe eller gavebånd til skjerf, 1 nøtt, gulrot eller noe oransje til nese.

Slik gjør du: Lag kuler av iskrem som du ruller i kokosmasse. Bruk tannstikkere til å plassere kulene i høyden. Lag øyne og knapper av mørk sjokolade i biter, knytt et rødt bånd rundt halsen og sett på en nese av nøtter eller gulrot. En iskjeks blir en fin hatt! Sett kaldt til det er dessert-tid, eller server og nyt umiddelbar. 

5. Fylte klementiner med iskrem

Slik lager du fylte klementiner med iskrem. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis (for eksempel Sjokobit eller Duo med vanilje- og sjokoladesmak uten tilsatt sukker), 8 klementiner.

Slik gjør dul: Skjær "topplokket" av klementinene. Hul dem ut og ta vare på fruktkjøttet som du skal bruke senere. Skjær ut fileter av klementinbåtene, dette blir topping på isen. Lag kuler av iskremen som du legger i den uthulte klementinen og topper med ekstra klementin.