Torsk kan være et fint avbrekk i en periode med mange mektige middager. Her får du Lerøy-kokkens tre beste oppskrifter med juletorsk, uansett anledning.
I vinterhalvåret er torsken på sitt beste, men torsk er på langt nær den vanligste julemiddagen. Kun 4 prosent spiser torsk på julaften, viser en undersøkelse gjort av YouGov for MatPrat i 2022. Langt flere velger å tilberede torsk en dag i løpet av adventstiden eller i romjulen, og da serveres den naturligvis med det aller beste tilbehøret.
Det hjelper likevel lite at tilbehøret er godt hvis torsken blir tilberedt på feil måte. For å unngå at den blir tørr og kjedelig kan du følge kokkens enkle fremgangsmåte.
– Selv om vi gjerne kaller det kokt torsk, er det viktig å merke seg at torsken faktisk ikke skal kokes. Den skal trekkes, forteller Fredrik Hald, kokk i Lerøy.
Slik trekker du torsk på 1-2-3:
- Strø et lett dryss salt over torsken, cirka 10 minutter før den skal trekkes.
- Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke.
- Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke i 10 til 12 minutter. For ekstra god smak, ha i et par laurbærblad og litt sitronsaft i trekkevannet sammen med torsken.
Hvilke poteter passer til juletorsk?
– Mandelpoteter har en utrolig god smak, og kan spises med og uten skall – alt etter som hva du ønsker. Husk at mandelpotene går lett i oppløsning, så følg nøye med når du koker dem, forteller Fredrik.
For best resultat kan du koke opp en kjele med vann, ha i mandelpoteter med eller uten skall, og la småkoke i 5 til 10 minutter. Trekk kjelen til side, og la stå et par minutter til. Hell av vannet. Sett gryten tilbake på platen et øyeblikk, slik at den siste vannskvetten fordamper.
Frister det med torsk til middag i løpet av desember? Prøv en av Lerøy-kokkens tre oppskrifter:
Juletorsk med chorizosmør, salat og quinoa
Denne litt spicy varianten passer perfekt til førjulsmiddag med vennegjengen. Oppskriften gir 4 porsjoner.
Du trenger:
2 dl quinoa
800 gram torskefilet fra Lerøy
200 g chorizo
2 fedd hvitløk
¼ chili
3 ss flytende margarin
1 pose salatmiks
Slik gjør du:
- Tilbered quinoa etter anvisning på pakken.
- Strø et lett dryss salt over torsken cirka 10 minutter før den skal trekkes.
- Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke.
- Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke i 10 til 12 minutter. For ekstra god smak, ha i et par laurbærblad og litt sitronsaft i trekkevannet sammen med torsken.
- Kutt chorizo i mindre biter.
- Finhakk hvitløk og chili.
- Stek hvitløk, chili og chorizo i stekepanne på svak varme i flytende margarin.
- Server nytrukket torsk med quinoa, choritzoblanding og en god håndfull salatmiks.
Juletorsk med eggesmør, poteter og råkostsalat
Denne torskemiddagen med fyldig eggesmør og frisk råkostsalat er en skikkelig klassiker. Perfekt om du får svigerfamilien på besøk. Oppskriften gir 4 porsjoner.
Du trenger:
800 gram torskefilet fra Lerøy
16 mandelpoteter
Til eggesmør:
3 stk egg, hardkokte
12 ss flytende margarin
Salt og pepper til smak
1 bunt persille, hakket
Til råkostsalat:
4 gulrøtter
½ sellerirot
1 purreløk
Slik gjør du:
Poteter:
- Skrell potene om du ønsker det.
- Kok opp en kjele med vann, ha i mandelpoteter og la småkoke i 7 til 10 minutter.
- Trekk kjelen til side, og la stå et par minutter til. Husk at mandelpoteter lett går i oppløsning, så følg godt med.
- Hell av vannet. Sett gryten tilbake på platen et øyeblikk, slik at den siste vannskvetten fordamper.
Eggesmør:
- Kok opp rikelig med vann. Når vannet koker, har du i eggene. Kok i cirka 12 minutter.
- Skyll eggene i kaldt vann, og del de avkjølte eggene en gang på langs og en gang på tvers i eggdeler, slik at du får små terninger.
- Smelt smøret i en kjele. Hell smeltet smør over eggebitene, og strø over salt, pepper og hakket persille.
Torsk:
- Strø et lett dryss salt over torsken cirka 10 minutter før den skal trekkes.
- Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke.
- Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke i 10 til 12 minutter. For ekstra god smak, ha i et par laurbærblad og litt sitronsaft i trekkevannet sammen med torsken.
Råkostsalat:
- Kutt gulrøtter, purreløk og sellerirot i tynne skiver.
- Bland de kuttede grønnsakene sammen.
Juletorsk med selleri- og potetpure, asparges og rødvinssaus
Skal du servere torsk til julegjestene kan du trygt lage denne nydelige retten. Oppskriften gir 4 porsjoner.
Du trenger:
800 gram torskefilet fra Lerøy
1 pose Toro rødvinssaus
1 bunt asparges
Salt og pepper
Til selleri- og potetpure:
8 stk store poteter (ca. 700g)
½ sellerirot (ca. 500g)
2 fedd hvitløk
2 dl lettmelk
8 ss flytende margarin
Salt og pepper
Slik gjør du:
Selleri- og potetpure:
- Skrell potetene og selleriroten, og kutt dem i mindre terninger.
- Kok opp godt med vann, og tilsett potene og selleriroten. Kok dem møre. Sil av vannet.
- Tilsett finhakket hvitløk, og mos poteten med potetstapper eller stavmikser.
- Tilsett melk og flytende margarin. Juster melkemengden etter hva slags konsistens du ønsker på pureen.
- Smak til med salt og litt kvernet pepper.
Torsk:
- Strø et lett dryss salt over torsken cirka 10 minutter før den skal trekkes.
- Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke.
- Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke i 10 til 12 minutter. For ekstra god smak, ha i et par laurbærblad og litt sitronsaft i trekkevannet sammen med torsken.
Tips: Denne retten er også god med ovnsbakt torsk. Følg fremgangsmåten her for ovnsbakt torsk.
Rødvinssaus:
- Tilbered som anvist på posen.
Asparges:
- Kutt eller knekk av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit, cirka 2 til 3 cm opp fra bunnen.
- Kok opp en kjele med vann, når det koker har du i aspargesen. Så skal de fosskoke i 4 til 5 minutter.
- Avkjøl i rennende vann og stek dem raskt i pannen med litt kvernet pepper og et forsiktig dryss salt.