Endelig er det tid for julemiddag, og duften av ribbe vil snart fylle huset. Men hvordan får du perfekt stekt ribbe med sprø svor?
Nesten halvparten av befolkningen spiser ribbe til middag på julaften, og for mange står den klassiske julemiddagen på menyen flere ganger både i førjulstida og i løpet av jula. Med disse tipsene får du ribbe med sprø svor hver gang!
Hvor lenge før middag bør man ta opp frossen ribbe?
Har du kjøpt frossen ribbe, må du huske å ta den opp i god tid.
– Ta ribba opp av fryseren fire dager før den skal spises, og la den tine i kjøleskapet. Da unngår du at kjøttsaften renner ut og ribba tørker inn, tipser ferskvaresjef i KIWI, Harald Bregner.
Hvor mye ribbe per person?
Bergen 4-500 gram ribbe per person. Serverer du med medisterkaker og julepølse, kan du beregne 350 gram ribbe per person.
Les også: Slik velger du riktig ribbe til julematen
Rut opp ribba to dager før
Ferskvaresjef Harald anbefaler å rute opp svoren med spissen av en skarp kniv to dager før du skal steke den.
Slik gjør du det:
- Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket.
- Gni så ribba inn med salt og pepper, før du dekker over den med aluminiumsfolie og setter den kjølig.
Dampe og steke ribbe
Ribbe trenger å stekes i flere timer, og temperaturen bør ifølge ferskvaresjef Harald endres underveis.
Slik gjør du det:
- Start med å forvarme ovnen til 250 grader
- Legg ribba med svorsida opp i langpanna, og hell på litt kokende vann. Dekk med aluminiumsfolie, sett ribba inn i stekeovenn og la den dampe i ca. 45 minutter
- Etter dette tar du av folien og legger ribba på rist over langpanna. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribba. Senk så temperaturen til 200 grader og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i omtrent to timer
- Er ikke svoren sprø mot slutten? Flytt ribba høyere opp i ovnen og øke temperaturen til 250 °C, eller bruk grillfunksjonen. Hold øynene på ribba, og pass godt på så svoren ikke brenner seg!
- Mens du venter på at ribba skal bli ferdig koker du poteter, deler opp julepølser i biter og steker ferdig pølsene sammen med medisterkakene
- La ribba hvile i rundt 20 minutter før servering. Da fordeler kjøttsaften seg jevnt, slik at ribba blir ekstra saftig og smakfull
- Til slutt deler du ribba i biter og serverer det hele med brun saus og annet godt tilbehør
Hvor lang steketid er det på ribbe?
Ribba krever flere steg. Den skal først dampes under aluminiumsfolie i ca. 45 minutter. Tynnribbe skal stekes i ca. 1 til 1,5 timer, og familieribbe skal stekes i ca. 1,5 til 2 timer.
Tilbehør ribbe
Ribbe serveres tradisjonelt med tilbehør som medisterkaker, julepølse, sosisser, kokte poteter, surkål, rødkål, tyttebærsyltetøy, sennep, saus, epler og svisker.
Les også: Julens beste tilbehør til ribbe.
Saus til ribbe
Ribbe serveres gjerne med saus laget på kraften og fettet du får når du steker ribba.