De beste grøt-tipsene

Slik unngår du å svi julegrøten

Det er ikke bare nissen som vil ha en god porsjon grøt til jul. Risengrynsgrøt servert med sukker, kanel og et smørøye er julemat både små og store er glad i.

Det å lage risengrynsgrøt er enkelt, men krever full oppmerksomhet. Er du uoppmerksom noen minutter, svir grøten seg og du må begynne helt på nytt.  

Det å røre godt er nemlig alfa og omega når du tilbereder risgrøt på komfyren. Først må du passe på at risen ikke svir seg, og etter at du har oppi melken må du følge enda bedre med. Grøten skal fortsatt koke på svak varme, og du må røre i den av og til helt frem til den er serveringsklar. 

Lag grøt under dynen

I en travel juletid kan jo dette være lett å glemme, og heldigvis finnes det flere metoder å tilberede grøt på. Metoder som krever mindre oppmerksomhet fra deg som lager den. 

Du har kanskje hørt snakk om dynegrøt? Som navnet tilsier, gjør dynen en god del av jobben for deg her. Du koker rett og slett opp risen som vanlig, tilsetter melken og gir grøten et oppkok mens du hele tiden rører godt så melken og risen ikke svir seg. 

Etter oppkoket er det bare å pakke gryten godt inn i en dyne, sette den på et lunt sted og fortsette med andre ting mens du venter på at den gjør seg ferdig selv. Dette tar tre til fire timer. 

Risengrynsgrøt hører julen til.
Risengrynsgrøt hører julen til.

Risgrøt i ovnen

Metoden med dynen er kjempepraktisk hvis du starter i god tid eller vil lage maten mens du går i butikken eller på besøk. 

Grøt til nissen

Dersom du vil ha grøten klar litt før, finnes det imidlertid et godt alternativ. Du kan nemlig også lage risengrynsgrøt i stekeovnen. Start med å sette stekeovnen på 100 grader, kok så opp grøtrisen og la den koke til vannet er nesten borte. Tilsett så melk og kok opp under stadig omrøring.  

Når melken begynner å boble, setter du gryten inn i ovnen og etter omtrent en time har du en gryte grøt klar til servering. Helt uten svidde flak i bunnen.