Hva er egentlig umami?

Disse matvarene smaker mer enn du kan beskrive

Hender det at du spiser mat du ikke riktig kan forklare hva smaker? Sannsynligheten er da stor for at du spiser noe som smaker umami.

Lenge trodde man at mennesket hadde fire grunnsmaker: Salt, søtt, bittert og surt. Dette viste seg imidlertid å gi et ufullstendig bilde av våre smakssanser, for det finnes en femte smak: Umami.

Men hva smaker egentlig umami?

Kokk og konseptutvikler Daniel Barry.
Kokk og konseptutvikler Daniel Barry.
– Hvis du har salt på en halv tomat og tygger den, kjenner du en god smak sammen med tomatsmaken. Har du på en dråpe med soyasaus, så er smaksopplevelsen en eksplosjon av smaker som strekker seg opp til ørene. Dette er umamismaken, sier kokk og konseptutvikler Daniel Barry i Haugen-Gruppen. 

Svært ofte forveksler man umami med smaken av salt. Selv beskriver Daniel Barry umami som en «stor smak». Det er ikke kun soyasaus som gir deg denne smaksopplevelsen, også parmesan, sopp, tomater og asparges er eksempler på råvarer som inneholder umami-smaken.

Enkle middager med umami

Daniel Barry har laget to kjappe og enkle oppskrifter med mye smak, som er perfekte på en hektisk hverdag. Begge middagene har få ingredienser og inneholder umamismaken:

Kjapt & Godt: Hverdagsmiddag uten kjøtt 
Kjapt & Godt: Asiatisk mango- og ruccolasalat i pita med sprøstekte bønner
Kjapt & Godt: Asiatisk mango- og ruccolasalat i pita med sprøstekte bønner

Se oppskrift: Asiatisk mango- og ruccolasalat i pita med sprøstekte bønner

Kjapt & Godt: Hverdagsmiddag med fisk

Dill- og soyamarinert laks
Dill- og soyamarinert laks

Se oppskrift: Dill- og soyamarinert laks

Den første smaken 

Umami er ikke mer mystisk enn de andre grunnsmakene, i alle fall ikke for kroppen din.

Faktisk er umami den aller første smaksopplevelsen vi har i livet, for morsmelk inneholder 18 ganger mer umami enn kumelk, ifølge Aftenposten Viten.

– Søtt og umami er smaker vi liker fra vi blir født, mens vi må venne oss til smaker som surt og bittert, forklarer forsker Guro Helgesdotter Rognså ved Gastronomisk Institutt i Stavanger i den samme artikkelen.

En bedre opplevelse

Daniel Barry forteller at umami fremhever smaken i mange råvarer og gjør totalopplevelsen enda bedre.

– Jeg bruker mye Tabasco, Kikkoman, Worchestershiresaus og Sriracha for å få frem denne smaken, sier han, og legger til at umami også kan komme som et resultat av fermentering.

– Umamismaken som skapes i fermenteringsprosessen gjør smaksopplevelsen bedre.