Hvordan vanne ut og dampe pinnekjøtt

Dampet pinnekjøtt med mandelpoteter, vosskorv og kålrabistappe.

Har du aldri prøvd å dampe pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder pinnekjøtt.

Det å lage en god pinnekjøttmiddag er enklere enn du tror. Her får du fremgangsmåten for hvordan lage pinnekjøtt og hvor mye pinnekjøtt du trenger.

Hvor mye pinnekjøtt per person?

Beregn omtrent 400 gram kjøtt per person. Det holder som regel, med mindre du har noen storspisere til bords. Det kan være greit å beregne 100 gram ekstra per person hvis du velger ferdig utvannet pinnekjøtt.

I butikken kan du velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt, hvor sistnevnte er vanligst. Prøv gjerne begge variantene for å se hva du foretrekker. Les mer om de ulike typene pinnekjøtt her.

Slik damper du pinnekjøtt

Se video av hvordan du tilbereder pinnekjøtt her:

Slik lager du pinnekjøtt steg for steg:

1. Vanne ut pinnekjøtt: Hvis pinnekjøttet ikke er ferdig utvannet, legger du det i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises. La det stå i litt kjølig romtemperatur. Hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut, varierer fra merke til merke. Utvanningstid finner du på pakningen. Bytt ut vannet minst én gang i løpet av utvanningstiden.

Vanne ut pinnekjøtt.

2. Etter utvanning er pinnekjøttet klart til damping.

Bjørkepinner i kjele for å dampe pinnekjøtt.

3. Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Du kan enten kjøpe dem ferdig i butikk, eller hente selv i naturen og fjerne barken. Det er også mulig å bruke en rist eller poteter.

Les også: Slik damper du pinnekjøtt på poteter

4. Fyll kjelen med vann opp til bjørkepinnene, risten eller potetene, men pass på at pinnekjøttet ikke er i kontakt med vannet. Det skal kun dampes.

Kjele med dampet pinnekjøtt.

5. Damp pinnekjøttet på svak varme under lokk i 2,5-3 timer. Pass på at ikke alt vannet fordamper, da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll på med mer vann hvis det er nødvendig. Kok gjerne opp vannet du etterfyller med i forkant, slik at overgangen blir sømløs.

6. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet ferdig.

Pinnekjøtt tilbehør

En klassisk pinnekjøttmiddag serveres med mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv.

Les også: Julens beste tilbehør til pinnekjøtt

Saus til pinnekjøtt

Kraften i bunnen av kjelen kan du gjerne rense gjennom en sil og servere som en sjysaus. 

Se også disse oppskriftene: