Pinnekjøtt for nybegynnere

Pinnekjøtt med poteter og kålrot
Foto: Gry Traaen

Har du aldri laget pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder tørket pinnekjøtt.

Det kan virke overveldende å tilberede pinnekjøtt for aller første gang, men det er ikke noe hokus pokus over det. Denne guiden leder nybegynnere gjennom alle stegene til å tilberede tørket, kappet pinnekjøtt på tradisjonelt vis. Oppskriften på klassisk pinnekjøttmiddag får du her.

Steg for steg: Slik tilbereder du pinnekjøtt

1. Valg av pinnekjøtt - røkt eller urøkt?

Aller først må du kjøpe pinnekjøtt, og her må du ta et valg: Du må velge mellom røkt og urøkt. Urøkt pinnekjøtt er det vanligste. Hvis du sliter med valgets kvaler, kan du lage et testmåltid hvor du prøver begge varianter for å finne din favoritt.

21_Pinnekjøttskolen.jpg
Røkt eller urøkt pinnekjøtt? Pinnekjøtt som er urøkt er kun saltet og tørket, dette pinnekjøttet er mer brunt i fargen. Det røkte pinnekjøttet er mer burgunderrødt i fargen.

2. Hvor mye pinnekjøtt per person?

Beregn 400 gram per person. Storspisere trenger litt mer, og da bør 500 gram beregnes. Beregn rundt 100 gram ekstra hvis du bruker gryteklart/ferdig utvannet pinnekjøtt.

3. Pinnekjøtt utvanning

Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.

4. Legg i pinner

Når pinnekjøttet er utvannet og klart til damping, legger du bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Bjørkepinner selges i butikken, men du kan også gå ut i naturen og hente dine egne pinner. Hvis du bruker bjørkepinner du selv har skåret, er det viktig å fjerne barken. Hvis du ikke har bjørkepinner, kan du bruke en rist i stedet.

pinnekjøtt i kjele med bjørkepinner
Legg pinnene lagvis i en stor kjele.

5. Slik damper du pinnekjøttet

Fyll kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.

dampe pinnekjøtt over bjørkepinner i kjele
Fyll vann opp så bjørkepinnene er dekket

6. Hvor lenge skal pinnekjøttet dampe?

Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.

Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.

pinnekjøttsaus av sjy
Sil av kraften og lag sjysaus

De vanligste tilbehørene er mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv. Nedenfor får du flere pinnekjøttoppskrifter.