Slik går du frem for å dampe pinnekjøtt

Dampet pinnekjøtt med rotmos og mandelpoteter.
Foto: Gry Traaen

Har du aldri prøvd å dampe pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder pinnekjøtt på denne måten.

Det kan virke overveldende å tilberede pinnekjøtt for aller første gang, men det er ikke noe hokus pokus over det. Denne guiden leder nybegynnere gjennom alle stegene til å tilberede tørket, kappet pinnekjøtt på tradisjonelt vis.

Steg for steg: Slik damper du pinnekjøtt

1. Valg av pinnekjøtt - røkt eller urøkt?

Aller først må du kjøpe pinnekjøtt, og her må du ta et valg: Du må velge mellom røkt og urøkt. Urøkt pinnekjøtt er det vanligste. Hvis du sliter med valgets kvaler, kan du lage et testmåltid hvor du prøver begge varianter for å finne din favoritt.

21_Pinnekjøttskolen.jpg
Røkt eller urøkt pinnekjøtt? Pinnekjøtt som er urøkt er kun saltet og tørket, dette pinnekjøttet er mer brunt i fargen. Det røkte pinnekjøttet er mer burgunderrødt i fargen.

2. Utvanning av pinnekjøtt

Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.

3. Legg i bjørkepinner

Når pinnekjøttet er utvannet og klart til damping, legger du bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Bjørkepinner selges i butikken, men du kan også gå ut i naturen og hente dine egne pinner. Hvis du bruker bjørkepinner du selv har skåret, er det viktig å fjerne barken. Hvis du ikke har bjørkepinner, kan du bruke en rist i stedet.

pinnekjøtt i kjele med bjørkepinner
Legg pinnene lagvis i en stor kjele.

4. Slik damper du pinnekjøttet

Fyll kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.

dampe pinnekjøtt over bjørkepinner i kjele
Fyll vann opp så bjørkepinnene er dekket

 

5. Hvor lenge skal du dampe pinnekjøtt?

Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.

Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.

pinnekjøttsaus av sjy
Sil av kraften og lag sjysaus

De vanligste tilbehørene er mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv.