Kroppen trenger jern for å frakte oksygen rundt i kroppen, og vi er avhengige av å få i oss nok jern gjennom maten vi spiser. Jern er det mineralet det er lettest å få for lite av i kosten. Her får du gode råd for et jernrikt kosthold.
Ved skolestart stiller mange foreldre seg spørsmålet om hva barnas matpakker bør inneholde. De fleste barn har noen favoritter de gjerne vil ha med i skolesekken, og flere av disse kjente favorittene inneholder næringsstoffer som er spesielt viktig.
Hvordan sørge for nok jern i kostholdet
– Siden jern frakter oksygen rundt i kroppen vil mangel på jern påvirker både fysisk utholdenhet og tankemessig ytelse hos barn og unge. De vanligste symptomene på at man får i seg for lite jern er at man føler seg svimmel, uopplagt, får hodepine og blir fortere andpusten ved fysisk anstrengelser. Jernmangel kan også gi dårligere motstandskraft mot infeksjoner og nedsatt matlyst, sier Sundfør.
Hun legger videre til at barn og ungdom har ekstra stort jernbehov i forhold til sin kroppsvekt fordi de vokser og utvikler seg raskt. De minste barna fra 1 til 3 år er mest utsatt for å utvikle jernmangel.
Under puberteten har man også økt behov for jern på grunn av sterk vekst og muskelutvikling som innebærer en økning i blodvolum. Når jentene får menstruasjon mister de mye mer jern og dette nesten dobler jernbehovet sammenlignet med før jenter kommer i puberteten.
Den vanligste årsaken til jernmangel er lavt inntak av mat som inneholder mye jern. Fokus på et jernrikt kosthold er viktig for å forebygge jernmangel. Gode kilder til jern er grovt brød og knekkebrød, havregryn, belgfrukter, grønne grønnsaker, kjøtt, kjøttpålegg, lever og leverpostei.
Barnas favorittpålegg til matpakken
To skiver grovt brød med leverpostei inneholder cirka 5 mg jern og dekker omtrent halvparten av dagsbehovet av jern til et skolebarn. Leverpostei er perfekt matpakkemat som har en mild og god smak som de fleste barn liker.
– Velg jernrikt pålegg. Leverpostei er selvfølgelig det aller mest jernrike pålegget, men alle typer kjøttpålegg og brunost og prim beriket med jern er også gode alternativer. Et variert, sunt kosthold dekker behovet for de fleste næringsstoffer, men det krever litt ekstra fokus for å få nok jern for de gruppene som har størst jernbehov, som for eksempel yngre barn, sier Sundfør.
Oppsøk lege hvis du mistenker jernmangel
Det er viktig å være klar over at det kan være en rekke ulike årsaker til de vanligste symptomene på jernmangel, og man skal ikke begynne med jerntilskudd for sikkerhets skyld. For mye jern kan nemlig være skadelig for kroppen. Dersom du mistenker at du eller barnet ditt har jernmangel, er det veldig viktig at du oppsøker fastlegen din, slik at du får tatt blodprøver for å vurdere jernstatusen din, sier Sundfør.