Ved å tilsette ekstra grønnsaker kan du gjøre de tradisjonelle middagsfavorittene litt sunnere. Her er tre enkle oppskrifter på hverdagsmiddager som garantert faller i smak hos både store og små.
Det er ikke alltid like lett å finne middager som både er raske, gode og sunne når du står rådvill og sulten i matbutikken. Da kan det være greit å huske på at du kan ty til de tradisjonelle middagsrettene, men gjøre dem litt sunnere ved å bytte ut enkelte produkter og tilføre ekstra grønnsaker.
Du har kanskje hørt om Go’ & Magrere? Det er en serie produkter fra Gilde med høyt kjøttinnhold og maks ni prosent fett. Go’ & Magrere er sunnere varianter enn originalen, men med den samme gode smaken. En ekstra bonus for mange familier med allergier eller intoleranser der ute, er at alle produktene i denne serien er laget helt uten gluten og melk.
Rask pølsegrateng med bønner og spinat
Pølsegrateng er en barnevennlig vinner på middagsbordet, som du enkelt kan gjøre litt sunnere ved å tilsette bønner, spinat og magre pølser. Om du har rester av andre grønnsaker, som for eksempel litt squash, paprika eller brokkoli, kan du fint tilsette dem i retten. Oppskriften gir 4 porsjoner.
Du trenger:
- Ca 400 g finhakkede tomater
- 450 g Gilde Go’ & Magrere *Kjøttpølse
- 1 boks kidneybønner
- 1 boks mais
- 150 g spinat
- Salt og pepper
- Revet parmesan
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 120 grader. Del pølsene i biter eller i to på langs.
- Skyll kidneybønnene og vend sammen med knuste tomater, spinat og mais. Krydre blandingen med salt og pepper, og ha alt i en ildfast form med pølsene.
- Dryss over med revet parmesan og stek i ovnen i cirka 20 minutter, til osten er smeltet og til alt er gjennomvarmt.
- Server gjerne med noen skiver av grovt brød, og topp retten med litt urter.
*Kjøttpølse er i enkelte perioder ikke å finne i de minste butikkene.
Litt sunnere pasta alla carbonara
Pasta carbonara er en favoritt du enkelt kan lage litt sunnere, uten at det går på bekostning av smaken. Server gjerne retten med en salat på siden for å tilføre middagen enda flere grønnsaker. Oppskriften gir 4 porsjoner.
Du trenger:
- 400 g spaghetti fullkorn
- 2 pk Gilde Go’ & Magrere bacon
- 1 stk gul løk
- 2 stk hvitløksfedd
- Olje til steking
- 4 stk egg
- 50 g Grana Padano, revet
- 200 g frosne grønne erter
- Persille, hakket
- Pepper
Slik gjør du:
- Kok spaghetti som anvist på pakken.
- Kutt bacon i små biter, hakk løk og finhakk hvitløk.
- Ha litt olje i en stekepanne og la løken og hvitløken frese seg gylne. Ha deretter i bacon og la det steke til det blir sprøtt. Sett deretter stekepannen til side.
- Visp sammen egg og revet ost.
- Når spagettien er ferdig, har du ertene opp i kokevannet et lite minutt før du heller ut vannet.
- Sett kjelen på svak varme. Ha i bacon og løk før du heller over egg- og osteblandingen. Rør alt godt sammen til sausen fester seg til spagettien. Husk å røre hele tiden så det ikke svir seg i bunn.
- Topp med finhakket persille og pepper.
Pytt i panne med masse grønt
Pytt i panne er en norsk klassiker som også fungerer godt med bruk av restemat. Følg oppskriften, eller bruk det du finner av rester i grønnsaksskuffen og tilsett magre pølsebiter, så har du en smakfull middag klar på kort tid. Oppskriften gir 4 porsjoner.
Dette trenger du:
- 1 pk Gilde Go’ & Magrere Grillpølse
- 400 g poteter
- 1 st brokkoli
- 1 stk purre
- 1 st hvitløksfedd
- Olje til steking
- 1 pk sukkererter
- Salt og pepper
- Kruspersille
Slik gjør du:
- Kutt pølse, potet, brokkoli, purre og hvitløk i biter.
- Ha litt olje i panne og stek bitene i cirka 10 til 15 minutter.
- Kutt sukkererter og la de frese med resten av ingrediensene i de siste minuttene.
Smak til med salt og pepper og dryss finhakket kruspersille over før servering.