Sunn og billig hverdagsmiddag fra KIWI

Lurer du på om fiskepinner er sunt? Ernæringsfysiologen gir deg svaret

Fiskepinner fra Findus med dipp 📸Findus

Panert fisk er akkurat like sunt som annen fisk, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Det er imidlertid én ting du bør se etter når du skal velge fiskepinner i butikken.

Fiskemiddagen blir fort ukens favorittmiddag hvis det står fiskepinner på menyen, og det er ingen grunn til at ikke de sprø, gylne pinnene skal inngå i hverdagskostholdet. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør kan nemlig forsikre om at panert fisk er akkurat like sunn som annen fisk. I alle fall så lenge du velger riktig pakke.

Mest mulig fisk

– Du bør velge de produktene som inneholder mest fisk per 100 gram, påpeker hun, men legger til at du ikke skal se deg helt blind på innholdsfortegnelsen.

– Det at et produkt ikke inneholder 100 prosent fisk, betyr ikke at det som ikke er fisk er usunt. Et fiskeinnhold på 50-60 prosent er også bra. Helsegevinsten ved å spise fisk er uansett stor, sier hun til KIWI.

Sundfør forsikrer også om at frossen fisk er like sunn som fersk. Den inneholder akkurat de samme gode næringsstoffene.

Til topps i ernæringstest

Da Bramat.no testet fiskepinner tidligere i år, slo også testpanelet der fast at panert fisk er et godt valg. Våre beste fiskepinner fra Findus fikk terningkast seks og skryt for bra fiskeinnhold og lite salt. Våre beste fiskepinner inneholder 65 prosent fisk, som er det høyeste fiskeinnholdet man finner blant produktene som ble testet.

– Våre beste fiskepinner er laget av ren fiskefilet, som er dekket med sprø panering, forteller culinary chef i Findus, Ingvild Bøhm-Pedersen.

De populære fiskepinnene er nøkkelhullmerket, inneholder svært lite salt og mettet fett og har dessuten miljømerket MSC, som betyr at fisken er fisket fra bærekraftig bestand. Dette produktet kan dermed med den beste samvittighet inngå i de anbefalte tre fiskemiddagene i uken. 

Barna elsker fiskepinner! 📸Findus
Barna elsker fiskepinner! 📸Findus

Stek fiskepinner i ovnen

Ingvild forteller at fiskepinnene kan tilberedes både i stekepanne og ovn, men at det å varme dem på bakepapir i ovnen er anbefalt.

– Dette er sunnest og gir best resultat, sier hun.

Også klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler å tilberede panert fisk i ovn. Da unngår du at fisken trekker til seg mye fett fra stekepannen.

– Hvis du likevel vil bruke stekepanne, bør du steke fisken i myk margarin eller rapsolje, anbefaler Sundfør.

Prøv nye måter å servere fiskepinner på

Det finnes utallige måter å servere fiskepinner på. Fiskepinner med grønnsaker og poteter er en klassiker, men det er mange muligheter hvis du vil variere litt mer.

Visste du at fiskepinner smaker fantastisk i lompe? 📸Findus
Visste du at fiskepinner smaker fantastisk i lompe? 📸Findus

Findus-kokk Ingvild Bøhm-Pedersen foreslår for eksempel å servere fiskepinnene i lomper. Du bytter rett og slett ut pølsa med fiskepinne, og kan gjerne servere den sammen med favorittgrønnsakene til barna.

–Mange barn synes også at fiskepinne-toast er super kveldsmat, eller du kan gjøre det enkelt og la barna dippe fiskepinnene i det de liker aller best, forteller hun.

Fiskepinnetoast lager du ved å legge stekte fiskepinner mellom to ristede brødskiver sammen med litt lettrømme, dressing eller ketchup. Litt salat og hjemmelaget coleslaw smaker også godt til.

Server gjerne fiskepinnene som toast. Morsomt, enkelt og ikke minst godt! 📸Findus
Server gjerne fiskepinnene som toast. Morsomt, enkelt og ikke minst godt! 📸Findus

Morsommere med dipp

Ingvild Bøhm-Pedersen testet ut de nye favorittene på 12-åringene William og Jørgen, og fikk super respons både på fiskepinner i lomper, fiskepinnetoast og fiskepinner med dipp.

– Det er gøy å prøve nye ting, og dette smakte kjempegodt. Det var digg med ketchup og agurk på også, så ble det liksom litt ekstra sunt og friskt på en måte, sier Jørgen, som likte fiskepinner i lompe aller best.

Fiskepinnetips

Williams favoritt ble fiskepinner med dipp, og han prøvde både med chilimajones, rømmedressing og ketchup.

– Det er mye morsommere å spise fiskepinner med dipp enn å spise dem på vanlig måte med poteter og grønnsaker, fastslår han.

Guttas favorittoppskrifter med fiskepinner finner du på Findus sine nettsider.

Ønsker du enda flere tips? Her er fem nye måter å servere fiskepinnene på.