Hos Finsbråten har kjøttvarer blitt produsert med kjærlighet i over 70 år, og mye har forandret seg siden eventyret startet i en kjeller på Eidsvoll.
Brødrene Frank, Osvald og Kåre Finsbråten elsket kjøttmat, og de brukte all sin fritid over gryter, stekepanner og kjøttkverner hjemme i kjelleren i Eidsvoll.
Med ekte lidenskap forsket de tre brødrene på ørsmå nyanser i krydder og røykemetoder for å lokke frem små og store smaksforskjeller på godt kjøtt, og i 1951 gjorde de hobbyen om til et levebrød.
Den første stabburspølsa
– Historien forteller at det startet med stabburspølse da en av brødrene kom hjem fra Odalen med en hest. Hjemme på Gullverket produserte han spekepølse, og dermed var det hele i gang, forteller kvalitetssjef Jarl Arne Rønning i Finsbråten.Frank utdannet seg til pølsemaker, Kåre tok seg av produksjonen og Osvald styrte økonomien.
– De første produktene Finsbråten ble kjent for var wienerpølser, leverpostei og salami. Med unntak av salami, er det fortsatt disse produktene vi er mest kjent for.
Lidenskap for godt kjøtt
Finsbråten vokste seg snart større, og en periode var rundt 180 personer i arbeid i Eidsvoll. Dette inkluderte blant annet produksjonsmedarbeidere, selgere og sjåfører til lastebilene.
Selv har Jarl Arne Rønning jobbet hos Finsbråten i over 30 år, og har i løpet av denne tiden vært med på flere store endringer på fabrikken. Blant annet ble produksjonen fordelt over flere produksjonssteder etter at de ble kjøpt opp av Scandza i 2014. Likevel er det slik at den lidenskapen for gode kjøttvarer som drev brødrene Finsbråten i 1951, fortsatt lever i beste velgående på Eidsvoll.
– I dag er vi 21 personer som jobber her, og snittalderen er høy. Det er sjelden noen slutter av andre grunner enn av de går av med pensjon, og alle som jobber her setter sin stolthet i å lage gode kjøttvarer, forteller Rønning.
– Vi trenger jo etter hvert nye produksjonsmedarbeidere, men fabrikken er ikke større enn at vi må vente til noen går av med pensjon, legger han til.
Wienerpølser til fest
70 år etter at eventyret startet, produserer Finsbråten fortsatt god tradisjonsmat gjennom hele året. En storfavoritt som er like populær uansett sesong er Finsbråten wienerpølser, som er en viktig del av selskapets produksjon. Til tross for at det har vært litt trått i wienerpølsemarkedet den siste tiden, med nedgang i salget totalt sett på grunn av få bursdagsfeiringer og sosiale arrangementer i covid-tiden, har Finsbråten vokst i markedet.
Med fantastisk smak og knekkgaranti trekkes (ikke kokes!) de gode wienerpølsene fra Finsbråten både til hverdags og høytidsdager som 17. mai og bursdager.
Lite salt og mye kjærlighet
Sammenlignet med tilsvarende pølser, er Finsbråtens pølser ofte best i klassen når det gjelder salt- og fettinnhold. Og kjøttbedriften setter seg stadig nye mål.
– Gründerne våre var litt saltsensitive, så vi var tidlig ute med lite salt i våre pølser. Da saltpartnerskapet kom, lå vi derfor godt innenfor allerede, forklarer kvalitetssjefen.
Finsbråten er altså ikke blant de største kjøttbedriftene i Norge, men de er helt klart en av de mest premierte. Årsaken til suksessen er ifølge kvalitetssjef Jarl Arne Rønning enkel:
– Fremdeles bruker vi litt mer tid på varene, og har hjerter som banker litt fortere for det vi driver med.
Kombinasjonen av kjærlighet og god tid er en suksessfaktor – i dag som den gangen de jobbet i det små i kjelleren til brødrene Finsbråten.