Litt sunnere julemat

Tre gode tips til deg som ønsker å spise mer hvitt kjøtt i julen

Helstekt kylling som ligger på et fat med juletilbehør i boller ved siden av.

Det er koselig å samle familien til god mat i julen, og enda koseligere blir det dersom man slipper å sitte med en følelse av tung og fet julemat i magen etter hvert felles måltid.

Den akk så gode og tradisjonsrike julematen hører med, men innimellom er det godt med et lettere måltid også.

Det at maten er lettere, behøver på ingen måte å bety at den er mindre festpreget. En helstekt kalkun eller kylling passer perfekt som middag i høytiden. Her får du klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundførs beste tips til hvordan du kan lage nytt og spennende festtilbehør til hvitt kjøtt, som både er godt og sunt!

Les også: Enkel og smakfull hel kylling til jul

Julebannere_1200x600_julepriser.png

Å bytte ut ribba kan ha stor betydning

– På selveste julaften er de fleste veldig tradisjonsbundet, men på de andre juledagene kan vi variere mer. Da kan det å velge hvitt kjøtt fremfor tradisjonelle julemiddager som ribbe med medisterkaker og medisterpølser, eller pinnekjøtt med kålrotstappe med fløte eller kraft utgjør en stor forskjell, påpeker Tine Sundfør.

Hun legger til at disse kjøttvariantene inneholder fire ganger så mye kalorier som kylling eller kalkun og mye mer fett. Og mens pinnekjøtt og ribbe inneholder mer av det usunne mettede fettet, er det fettet du finner i hvitt kjøtt enumettet og sunnere.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

– Dette har jo ikke så stor betydning hvis du spiser det et par dager i julen. Hvis julekosen startet i november, har det imidlertid det, og i år kan det jo tenkes at flere koser seg med mer julemat hjemme når de fleste julebord avlyses, sier hun.

Slik tilpasser du tilbehøret

Klassisk Waldorfsalat er godt, men ikke veldig sunt. Du kan imidlertid enkelt gjøre denne sunnere, men fortsatt like god.
Klassisk Waldorfsalat er godt, men ikke veldig sunt. Du kan imidlertid enkelt gjøre denne sunnere, men fortsatt like god.

Hva du velger å servere sammen med det hvite kjøttet har også betydning for hvor sunt måltidet blir totalt sett. Waldorfsalat er gjerne noe av det vi setter på bordet sammen med kalkunen, og med majones og pisken krem er ikke dette nødvendigvis så veldig lett og sunt.

– Men her er det enkelt å gjøre noen tilpasninger. Bytt ut majones og krem med Biola naturell yoghurt og bruk ellers samme innhold i salaten din. Frukten og nøttene er jo kjempesunne, og med yoghurt blir waldorfsalaten frisk og god, foreslår Sundfør.

Marinerte pærer og ovnsbakt løk 

Helstekt kylling eller kalkun er ikke de eneste alternativene. Kalkun- eller kyllingbryst blir også festmiddag når dere ikke er så mange til bords.
Helstekt kylling eller kalkun er ikke de eneste alternativene. Kalkun- eller kyllingbryst blir også festmiddag når dere ikke er så mange til bords.

Hun mener vi med fordel kan flytte fokuset litt bort fra kjøttet og heller gi tilbehøret hovedrollen i måltidet.

– Det er masse godt du kan servere med det hvite kjøttet. Forsøk bare å sette litt festpreg på det i julen, så spiser du gjerne mer av det. Kokt rosenkål oppleves kanskje som litt kjedelig, men hvis du steker dem i pannen med litt pinjekjerner eller valnøtter, blir det kjempegodt. Tenk litt nytt og la gjerne årets julemåltider bli mer fargerike enn de har vært tidligere, sier hun.

Test også ut ovnsbakt løk og halve pærer marinert i rødvin. Det passer perfekt både til hvitt og annet kjøtt.

Lettere fordøyelig mat gir bedre følelse

Følelsen du sitter igjen med i kroppen etter et lettere måltid er ofte god nok grunn alene til å bytte ut rødt kjøtt med hvitt. De fleste av oss har vel kjent hvordan ribbe og medisterkaker nærmest klumper seg sammen til en vond stein i magen, og det er ikke uten grunn at du føler deg bedre etter et kyllingmåltid enn en pinnekjøttmiddag.

– Mat som inneholder lite kalorier og fett er lettere fordøyelig enn fet, salt og røkt mat. Den fete maten blir værende i magesekken lenge, derfor føler vi oss tunge i kroppen en god stund. Det er også grunnen til at vi kan få sure oppstøt etter julematen, selv om vi aldri er plaget med det ellers, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.