Slik woker du riktig

Hvordan få skikkelig sprø wok? Sjekk disse tipsene!

For å få wok-grønnsakene ordentlig sprø og gode, er det tre ting du bør ha på plass. Sjekk disse enkle tipsene fra Findus-kokk Ingvild og hobbykokk Gigi!

Det finnes noen smarte triks å følge hvis du ønsker at wok-grønnsakene skal bli ordentlig sprø og gode. Se de tre enkle tipsene fra Ingvild Bøhm-Pedersen, culinary chef i Findus, her:

Dette er hobbykokkens beste tips

Gigi Wu (36) forteller at hun ofte bruker en frossen Wok-blanding fra Findus som utgangspunkt når hun skal lage middag i hverdagen.

- Jeg synes det er veldig praktisk med en frossen wok-blanding, og har alltid noen pakker på lur. Da kan jeg bruke akkurat det jeg trenger, og legge resten tilbake i fryseren, slik at jeg slipper å kaste mat, sier hun.

Småbarnsmoren forteller at hun også har tre gode tips til deg som ønsker ekstra god smak på wokblandingen:

  1. Tilsett fersk krydder i panna. Jeg er veldig fan av å tilsette ingefær, chili og hvitløk i panna før jeg har i grønnsakene. Da får jeg mye mer aroma ut av maten. 
  2. Hoisin, soya og oystersaus setter også alle en god piff på smaken.
  3. Barna mine elsker når det knaser litt ekstra. Et godt tips er å velge en wokblanding som inneholder vannkastanjer!
Gigi Wu lager gjerne wok med frossen grønnsaksblanding fra Findus.
Gigi Wu lager gjerne wok med frossen grønnsaksblanding fra Findus.

Anbefaler å steke fryste grønnsaker i stedet for å koke

Fryste grønnsaksblandinger er perfekte når du har dårlig tid til å lage middag, og ønsker et fullverdig måltid. Men å koke grønnsakene er ikke nødvendigvis det beste alternativet.

Ingvild Bøhm-Pedersen, portrett horisontalt, .jpg
Ingvild Bøhm-Pedersen, culinary chef i Findus.

- Du får frem de beste smakene i grønnsakene ved å steke dem. I tillegg blir de ekstra sprø i stekepannen, og det er lettere å se når grønnsakene er klare til servering, forteller Ingvild Bøhm-Pedersen, culinary chef i Findus. 

Hun tror mange vil få seg en liten aha-opplevelse når de oppdager at det ikke bare er wok-blandinger som er perfekt i stekepanna.

Slik steker du grønnsaker

Grønnsakene steker du i nøytral olje, unntaket er hvis du steker små grønnsaker. Erter og aspargesbønner trenger en kort steketid, og blir aller best hvis du steker i smør.

Steketiden avhenger av størrelsen på grønnsakene. Jo større biter, jo lenger steketid. De er klare for servering når grønnsakene er gjennomvarme. Smak på grønnsakene underveis, så finner du fort ut når de er klare.

Dette er omtrentlige steketider på forskjellige grønnsaker som er dampet i forkant: 

  • Erter 2 min
  • Blomkål og brokkoli 6-7 min
  • Aspargesbønner 3-4 min
  • Rotgrønnsaker: 7-8 min
  • Wok: 7 min
  • Hel rosenkål 6-7 min 

Parmesan er en sikker vinner

Erter passer utmerket med parmesan! 📸Findus
Erter passer utmerket med parmesan! 📸Findus

Du kan servere grønnsakene helt naturlig uten krydder, men tilsetter du noen dråper frisk sitron så bevarer du naturligheten, samtidig som du får frem en herlig friskhet. 

- Noen ganger kan det være godt med litt mer smak, og da er salt og pepper alltid en vinner. Det er i grunn bare fantasien som setter begrensninger. Revet, fersk parmesan over grønnsakene ved servering setter en ekstra piff, og er en sikker vinner, lover Findus-kokken.

Reduserer matsvinn

📸Findus
📸Findus

Det er flere fordeler med fryste grønnsaksblandinger, én av dem er at du kan redusere eget matsvinn ved at du kun bruker det du trenger, og putter resten av grønnsakene tilbake i fryseren. Ofte må du kjøpe flere forskjellige råvarer for å få et godt utvalg av grønnsaker til middagen, og ikke alle er like flinke til å planlegge flere middager for å få brukt opp resten av grønnsakene som blir liggende i kjøleskapet.

Og jo mindre mat du kaster, desto billigere blir det å spise sunt.